För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny mätning visar: Vansbro fortsatt bäst företagsklimat i länet

Publicerad 28 sep 2022
I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner är de stora vinnarna i Dalarnas län Vansbro, Rättvik och Orsa.
Foto: Shutterstock

I Dalarnas län står småföretag för 28 procent av skattekronorna. Det visade Företagarnas rapport Välfärdsskaparna. På kommunnivå visade det sig vara Vansbro som är länets främsta småföretagarkommun, med 38 procent av skatteintäkterna från småföretag. 

I dag släpptes Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet i Dalarnas län och här hamnade hela sex kommuner på topp 100 i Sverige listan, en stor majoritet av Dalarnas kommuner som förbättrat sitt företagsklimat. Vansbro är bäst i länet och hamnar på en 19:e plats följt av Rättvik på på 39:e plats och Orsa på plats 55. 

- Att en majoritet av kommunerna går framåt i rankingen är ett positivt kvitto på att många kommuner gör rätt saker. Vid sidan av de stora vinnarna i årets ranking kan också nämnas Malung-Sälen som fortsätter att klättra, men också Gagnef, Orsa och Smedjebacken som gör ordentliga kliv framåt, säger Henrik Navjord, regionchef Svenskt Näringsliv Dalarna. 

Tappar placeringar gör i år Ludvika, Mora och Älvdalen.

Bättra på dialogen mellan företagaren och kommunen

Företagarnas regionchef Eva Cooper tror starkt på dialogen mellan kommun och företagare. Hon  belyser vikten av att vara lyhörd och se de hinder som gör det svårt för en verksamhet att utvecklas och växa:

- Förutsägbara villkor som underlättar och stödjer företagande är avgörande för vår långsiktiga konkurrenskraft i länet. Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa. Vi uppmanar alla kommuner, oavsett om man har en topp- eller bottenplacering, att använda sig av en bred palett av undersökningar för att få en bild om vad som är kommunens styrkor och svagheter, och självklart behövs kontinuerliga dialogmöten med lokala företagare, säger Eva Cooper, och tipsar om åtgärder som kan genomföras i kommunerna:

  • Vässa den kommunala servicen mot företagen. Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling.
  • Konkurrensutsätt mer av den kommunala verksamheten. Höj direktupphandlingsgränsen, dela upp större upphandlingar och ta fram och implementera en långsiktig upphandlingsplan.
  • Inför efterhandsdebitering inom fler områden än livsmedelskontroll och utöka kommunala tjänstegarantier gentemot företag.
  • Förbättra dialogen med näringslivet gällande bygg- och infrastrukturplanering.
  • Integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet och stärk upp med kommunala ordningsvakter.
Taggar
Fler nyheter från Företagarna