podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Flera hundra personer vill ändra kommunens beslut om fasadmålning

Publicerad 13 sep 2023
Det var under måndagen som Patricia Dianda från Flavorboss startade en digital namninsamling i hopp om att ändra Burlövs kommuns avslag på den bygglovsansökan som skickats in rörande en fasadmålning. På under ett dygn hade drygt 400 personer skrivit på listan. Några timmar in på dygn två hade antalet stigit med ytterligare 150 signaturer.
Patricia Dianda framför fasadmålningen och sin foodtruck. Foto: Emil Malmborg.

Patricia Dianda expanderade sin verksamhet från en flerfaldigt prisbelönt foodtruck med catering och festarrangemang till en fast lokal i Arlöv. Där trodde hon att verksamheten skulle fortsätta växa, men nu hotar ett nekat bygglov planerna. Beslutet innebär stora konsekvenser för bolagets investeringar och drömmar för lokalen och området som de nyligen har flyttat till.

– Nu står vi och släcker bränder. Vi vet inte själva riktigt vad vi kan göra men vi kommer kämpa till det sista att få behålla målningen. Annars får vi fundera på om vi ska lämna Burlöv, det förstör hela vårt koncept, säger Dianda.

I maj ställde Flavorboss till med en premiärfest i den nya lokalen. Sedan dess säger grundaren att de har hunnit knyta an och bli vänner med grannarna. De hyr in sig i en industrilokal med bostadshus omkring. Efter okej från hyresvärden bestämde Patricia sig för att låta få fasaden runt entrén målad samt att sätta upp skyltar. Att det krävdes bygglov var hon inte medveten om vid tillfället utan fick i stället skicka in ett tidsbegränsat bygglov i efterhand. Det lät inte dröja länge innan hon mottog ett brev från kommunen med information om att någon hade klagat på byggnaden. Med det började kommunen granska ärendet.

– Vi har satt upp ett klotterskydd mellan fasad och målning så det är lätt att ta bort med vatten, säger Dianda som hoppas slippa behöva ta bort målningen.

I kommunens avslag står det bland annat att detaljplanen inte reglerar fasadutformning och att ansökan därför behandlas efter allmänna bestämmelser om stadsbilden. Kommunen skriver även att ärendet rör en centralt placerad äldre industribyggnad där kringliggande byggnader har varierande utseende. Själv ser Patricia inte att den tillfälliga förändringen på fasaden strider mot befintlig detaljplan för området.

I beslutet står följande: ”Miljö- och byggnämnden bedömer att den redovisade åtgärden inte uppfyller krav på anpassning till stadsbilden. Den innebär ett främmande inslag i stadsbilden och riskerar att ge ett nedgånget intryck till området. Hantverkaregatan är en av infartsgatorna till den nya stationen och de nya bostadsområden som växer fram där och har därmed en särskild vikt. Ett tillåtande av fasadändringen skulle få en prejudicerande verkan och riskerar att den aktuella byggnaden täcks av flertalet olika målningar av fasaden som inte skapar en tilltalande helhet. Bygglov kan därmed inte beviljas.”

– Det finns ingen grund i nekandet. De är rädda att vår målning ska få området att se nedgånget ut, vilket är komiskt – har de sett byggnaden? Vi vet inte riktigt varför de gör så här. Det är jättetråkigt, säger Dianda.

Namninsamling i hopp om ändrat beslut

Efter att ha fått uppskov från kommunen har Patricia nu till den 2 oktober på sig att inkomma med en överklagan. Som en del i sin överklagan ska hon lämna in de hundratals, eller vid den tiden kanske tusentals, underskrifter som har samlats in. Redan två dagar efter att Patricia Dianda startade namninsamlingen hade över 560 personer skrivit på, och siffran ökar för varje timme. Med hjälp av de många rösterna vill hon nu överklaga avslaget med förhoppning om att slippa återgå till den tidigare färglösa fasaden.

– Jag hoppas att insamlingen fylls på och ger lite tyngd, säger Dianda.

Med kommentarer som ”Jag passerade byggnaden tidigare i sommar och blev tagen av den fina målningen. Gick därifrån med ett leende på läpparna.”, ” Det är en skam att kommunen inte kan se stadsmässiga kvaliteter i form av uttryck som är annorlunda, unika eller på annat sätt skiljer sig från det invanda. Den aktuella fastigheten är en nedgången industribyggnad och lämpar sig alldeles utmärkt för denna typ av utsmyckning.” Och ” Låt företag blomma” går det att konstatera att många uppskattar den nya fasaden.

– Folket älskar detta. Hela kommunen förlorar på att ta bort konstverket. Vi gör det här för folket. Vi ville få chansen att sprida våra vingar och bygga ett community med en varm mötesplats även utanför Malmö som är vår bas, säger Dianda.

Fler nyheter från Företagarna