För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Carlo Taccola, Vegabaren

Företagaren bakom Sveriges första hamburgerrestaurang.

Redan 1957 stektes den första hamburgaren i Vega i Stockholmsförorten Haninge, efter att grundaren Erik Engström hade varit i USA och provsmakat den moderna anrättningen.

Vid den tiden var hamburgare inte tillåtet i Sverige, istället skulle man servera köttbullar. Efter att ha påpekat hamburgarens likhet med en ”tillplattad köttbulle” fick Engström politikerna att ändra sig och öppnade därmed Sveriges första hamburgerrestaurang, Vegabaren.

Strax därefter kom den då 23-årige italienaren Carlo Taccola till Haninge. Till en början var tanken att semestra i Sverige men resan fick en oväntad vändning när han istället blev erbjuden jobb.

— Jag kom hit som emigrant och det betyder att man arbetar från första dagen. 1964 var det rena skogen här, det fanns ingenting. Så folk fick hitta hit istället.

Och människorna hittade till Haninge. Hamburgaren slog igenom rejält i Sverige och Vegabaren har alltid haft långa köer av hungriga gäster. Restaurangen är öppen mellan nio på morgonen till tre på natten och på helgerna håller de extraöppet till klockan fem på morgonen.

Dessutom får poliser, brandmän, hemtjänstpersonal och bussförare rabatt när de kommer och äter nattetid, något som gjort Carlo Taccola till något av en lokalkändis.

— Bara jag går utanför dörren har jag massor av bekantskaper. Jag vill leva och jag vill dö i Haninge, det är min slogan.

Idag är Carlo Taccola 77 år, delägare och fortfarande högst aktiv i samma restaurang där han en gång tog sin första anställning. Sedan dess har han utsetts till Årets Företagare i Haninge kommun och instiftat Grand Prix Raggarbil. Han sköter administration, städar och håller ett ständigt vakande öga på verksamheten som nu omfattar 28 anställda.