För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq

Rickard Lyko, Lyko

E-handelsentreprenören som tagit familjeföretaget in i framtiden.

Idag är Lyko en av Nordens ledande försäljare inom hudvård och skönhet men historien om Lyko börjar redan med Rickards farfar, Frans Lyko. Han arbetade som frisörlärling i Polen när andra världskriget bröt ut och placerades därefter i tyskt koncentrationsläger, men överlevde till stor del tack vare sina färdigheter som frisör.

Sex år och åtta månader senare släpptes han och lyckades ta sig till Vansbro där han öppnade en egen frisörsalong som är grunden för dagens Lyko.

— Min farfar ville alltid att jag skulle bli frisör men jag trodde inte att det var något för mig så jag pluggade ekonomi istället. Sedan slutade det ju med att jag hamnade här i alla fall och jag är väldigt glad för det. Nu jobbar jag ju väldigt involverat i frisörbranschen till slut ändå.

Efter avslutade studier och i kölvattnet av finanskrisen 2008 bestämde sig Rickard Lyko för att flytta hem till pojkrummet igen och satsa allt på att utveckla familjeföretagets e-handel.

— Att vi växer som bolag skapar också fler jobb på orten och det är jättekul att vi tillför något till Vansbro. Jag är väldigt stolt över att vi ger så många ungdomar sitt första jobb så att de tar sig ut i arbetslivet och tack vare det har vi en av Sveriges lägsta arbetslöshetsnivåer här i Vansbro.

Lyko har ungefär 400 anställda och är en av Sveriges största e-handlare. Rickard Lyko blev Dalarnas mest företagsamma människa 2013 och året därpå utsågs företaget till Årets Digitala Gasell av Dagens Industri.