podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren
Linda Fransson, vd för Gnosjö Automatsvarvning, har lotsat familjeföretaget genom tuffa perioder. Foto: Sofia Beijer.

Behåll personalen i dåliga tider!

Utveckla personalen i dåliga tider och stå bättre rustad när det vänder. Det är en strategi som har gett utdelning för Gnosjö Automatsvarvning som i fjol som noterar sitt nionde rekordår.
Publicerad 24 maj 2019

I småländska Gnosjö råder goda tider. Det märks hos Gnosjö Automatsvarvning som grundades redan 1947 och stått pall i både upp- och nedgångar. De senaste åren har företaget haft fullt sjå med att klara leveranserna till bilindustrin där hjulen snurrat allt snabbare.

 – Det har varit fantastiska år men också väldigt tufft, säger Linda Fransson, vd och andra generationen i ägarfamiljen som tog över 1974. Sedan 2009 har försäljningen stigit från 32 miljoner till 130 miljoner kronor rekordåret 2018. Utmaningarna har varit att få fram råmaterial och att hitta personal. Leveranstiderna måste hållas och kvaliteten säkras samtidigt som ledtiderna hos leverantörerna kan dra iväg bortåt ett halvår. Antalet anställda har mer än fördubblats på tio år och enbart i fjol anställdes ett tiotal  nya medarbetare.

 – Vi hittar arbetskraft men det finns inte tillräckligt med människor som har den kompetens vi vill ha, säger hon. För tio år sedan var läget ett helt annat.

I  september 2008 gick den amerikanska storbanken Lehman Brothers omkull. Kraschen utlöste en lågkonjunktur som kusligt snabbt spred sig över världen. Den globala bilindustrin tvärnitade och inom loppet av några veckor hade även företagen i Gnosjö dragits med i nedgången.

 – Vi hade haft mycket att göra men det gick till att vi inte hade något att göra alls. Konkurser och massuppsägningar följde i krisens spår.

Men Gnosjö Automatsvarvning valde en annan väg. Endast fyra av de 31 anställda blev av med sina jobb medan resten av personalen sattes i utbildning i väntan på att tiderna skulle bli bättre. Några deltog i kurser utanför företaget medan andra utbildades internt och lärde sig att exempelvis ställa verkstadsmaskiner.

– Vi jobbade jättemycket med utbildning. Vi gick från att vara standard till att bli ett Formel 1-team, säger hon. Linda Franssons mamma Solveig Fransson, som då var vd i företaget, avstod dessutom från att ta ut lön.

Bottenåret 2009 slutade i en halverad försäljning och förlustsiffror. Men det fanns reserver i företaget. En del av den berömda Gnosjöandan är att spara i goda tider för att kunna övervintra i kärvare klimat.

– Vi trodde på att det skulle vända. Det gjorde det också. Redan 2010 noterades försäljningssiffror som inte var långt ifrån den nivå som rådde före krisen.

Sedan dess har intäkterna ökat varje år. Att personalen stannade kvar var en förutsättning för den snabba vändningen, enligt Linda Fransson.

 – Annars hade vi haft problem med att starta om.

Någon ny avmattning ser Linda Fransson inte än. Hon räknar med att 2019 blir ett lika bra år som 2018 intäktsmässigt men att verksamheten går in i en lugnare fas. Hon hoppas att det ska finnas tid att utveckla verksamheten och satsa för framtiden, precis som 2009. Bland investeringarna finns en ny verkstadsmaskin för sju miljoner kronor.

– Vi har ingen egen produktutveckling. Vi är kundens förlängda arm avseende smarta lösningar för produktionen. Vi satsar på att låta vår personal komma med goda idéer som utvecklar vårt företag, säger Linda Fransson.

Om företaget
Entreprenören: Linda Fransson är vd i familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning.
Verksamhet: Automatsvarvning av komplexa detaljer i stora serier.
Aktuell: Har lyckats parera konjunktursvängningar med bibehållen lönsamhet och personalstyrka.
Omsättning: 130 miljoner kronor (2018), vinstmarginal 19,9 procent. Antal anställda: 60 personer.

Fler nyheter från Företagarna