headphones newspaper video-player

Huddinge Elteknik

8 feb 2019

Sara2.jpgNamn: Sara Schilt
Företag: Huddinge Elteknik
Adress: Åvägen 36, Huddinge
Telefon: 08-711 36 10
Webb: www.huddinge-elteknik.se

När startade du ditt företag?
Det var Saras pappa Leif Johannson som startade företaget 1972 ihop med sin kompanjon Alf Andersson.

Sara gick tekniskt gymnasium och började koppla skåp direkt efter gymnasiet. Sedan arbetade hon av och till i företaget medan hon utbildade sig till civilingenjör. Sara var den enda av fyra systrar som var intresserad av att arbeta i företaget. Idag äger hon 50 % av företaget, den andra halvan ägs av Martin som började som anställd under Leif och Alfs tid. Martin är VD och Sara arbetar som konstruktör, programmerare, projektledare och administratör. Precis som det ofta är för en företagare, så sitter hon på många stolar.

Hur ser er verksamhet ut?
Huddinge Elteknik AB konstruerar och levererar el-, styr- och reglerutrustningar för VA, energi- och gasanläggningar inom kommuner och industrier. Vi arbetar i huvudsak emot kommuner, maskinleverantörer och anläggningsföretag.

Redan från starten var inriktningen automatikskåptillverkning till VA-industrin, som på den tiden bestod av reläsystem. I början av 70-talet gick staten in och gav bidrag till kommunerna så att de kunde bygga reningsverk och utveckla/bygga ut va-systemen. Detta gav en skjuts till marknaden och det var då Leif och Alf bestämde sig för att starta eget företag. 1981 levererade Huddinge Elteknik sitt första PLC-system och vi var därmed med ifrån starten av då branschen datoriserades och styrsystemen gjorde entré.

Hur många arbetar på ditt företag?
Vi är 17 heltidsanställda, men sysselsätter oftast runt 20 personer. Både Leif och Alf hjälper till ibland och man tar även in annan extrapersonal vid behov. Det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. Konstruktörer som är högskoleingenjörer väljer ofta att gå till större företag och allt för få ungdomar väljer att gå de praktiska utbildningarna på gymnasiet. Det är stor brist på elektriker. 

Varför gick du med i Företagarna?
Vi har varit medlemmar länge, min pappa var med och stöttade ett flertal organisationer som arbetar för ett bättre företagsklimat. Jag har sållat lite, men är fortfarande med i Företagarna. Vi har använt oss av försäkringarna som ingår i medlemskapet.

Vad tycker du om företagsklimatet i Huddinge?
Jag har ingen direkt åsikt angående företagsklimatet i kommunen, vi berörs inte så mycket av det. 

Vad gör du på din fritid?
Mitt stora intresse är hästar. Jag rider två gånger i veckan och i maj får jag hem min egen häst från Tyskland där den varit och blivit upplärd. Det ser jag fram emot. 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD