För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Så funkar det att driva företaget hemifrån

Funderar du på att driva ditt företag utan annan lokal än din bostad? Tänk på detta.
Hemmakontor nästa? Foto: Shutterstock

Tänk på din arbetsmiljö

Bara för att du arbetar hemifrån är sådant som ergonomi och andra aspekter av arbetsmiljö inte mindre viktigt. Se till att din arbetsplats är anpassad till dina uppgifter.

Det kräver också lite extra disciplin att arbeta hemifrån, jämfört med att ha en arbetsplats åtskiljd från hemmet. De flesta behöver vara noga med att skilja på arbete och fritid. För att nå de framgångar du hoppas på med ditt företag behöver du kunna fokusera på arbetet. Se till att ge dig själv förutsättningar för att lyckas med det.

Åt andra hållet måste du kunna koppla av och få återhämtning när du behöver det. En större utmaning när arbetsplatsen ständigt är närvarande. Bor du tillsammans med flera personer, sambo och/eller familj vill de säkert också få din uppmärksamhet ibland!

Kolla upp försäkring och tillstånd

Tänk också på att din hemförsäkring normalt bara gäller för sådant som köpts privat och används för privat bruk. En dator i bostaden som betalats av företaget och som används i näringsverksamheten ersätts vanligtvis inte av hemförsäkringen. 

Hybridarbete och hemmakontor - hur ska jag tänka kring företagsförsäkring? 

Vissa typer av verksamheter har också speciella krav på sig kring hur lokalen ska vara utformad. Dessa krav gäller förstås också om du har företaget hemma. Det gäller exempelvis, men lång i från enbart, företag som hanterar livsmedel, djur, miljöfarliga ämnen och så vidare. 

Du kan göra avdrag för hemmakontoret

För dig som har ditt företag som enskild firma och jobbar hemifrån finns möjlighet till avdrag. Det handlar om schablonavdrag som ligger på ett par tusenlappar för dig som bor i eget hus, och omkring det dubbla om du bor i lägenhet.

För att ha rätt till skatteavdraget måste du i ditt företag arbeta minst 800 timmar varje år hemifrån och vara tvungen att göra det.

Scahblonavdraget kan inte göras om du har aktiebolag. För att dra av en del i din privata deklaration behöver du ha ett avskilt arbetsrum som godkänts av Skatteverket. Rummet ska inte längre kunna anses användas som bostad och ha egen ingång, exempelvis.

Läs mer om det avdragsgilla kontoret

Hyra ut del av bostaden till företaget

Det kan finnas en möjlighet för dig som har eget företag att hyra ut en del av din bostad till ditt aktiebolag. Du behöver ta ut en marknadsmässig hyra och för att den ska kunna beräknas behöver du kunna ange rummets läge och storlek.

Ett krav är att ditt aktiebolag inte har några andra lokaler för verksamheten, utan är i behov av att hyra i din bostad.

Läs även: Allt om avdrag för företagare

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.