För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Bli en framgångsrik entreprenör!

Nystartad företagare? Här kommer 10 tips att ha med i bagaget när du tar dina första kliv i ditt entreprenörskap.

Sajten entrepreneur.com har listat bra tips för dig som vill bli en framgångsrik entreprenör. Vi valde ut 10!

Fokusera, fokusera!

Det är lätt att inte våga säga nej som ny företagare, utan risken finns att man hoppar på varenda möjlighet. Men det innebär också att vägen till ditt egentliga mål blir längre. Fokusera på en enda sak och gör den rätt istället för att ha tio halvdana projekt samtidigt. Om du ändå har svårt att inte lockas av ett sidospår, kanske är det din ursprungliga affärsidé du behöver tänka över?

Älska det du gör

Bli inte företagare för att det låter tufft eller för att du snabbt hoppas tjäna stora pengar. Jobba med något du älskar! Entreprenörskap och företagande som byggs på dina kunskaper, intressen och talanger har större chanser att bli framgångsrikt. Och du har roligt på vägen - det kan ta lång tid innan du uppnår dina mål.

Ha din hisspitch klar

Var alltid beredd att berätta om din affärsidé och öva in en kort presentation, som kan anpassas till den du pratar med. Du vet aldrig när eller var du möter en framtida kund eller partner.

Hitta mentorer

Ingen vet allt, speciellt inte som nybörjare. Ett gott råd är att hitta rådgivare och mentorer som har erfarenhet av din bransch och av företagande. Våga ringa eller skicka ett mejl till personer du beundrar och be om råd.

De flesta blir bara smickrade och hjälper gärna till i mån av tid. Det värsta du kan få är ett nej – och har du riktig framgång kanske personen på sikt blir så förälskad i din affärsidé att du har en ny partner eller investerare på längre sikt.

Vänd på varje krona

I början har du inte mycket pengar – kom i håg det och agera därefter. Se över dina utgifter och minimera dem nästan in absurdum, det gäller allt från kontorshyra till val av kaffesort.

Lär av dina erfarenheter

Du kommer aldrig helt kunna planera dig från framtida problem. Oavsett hur mycket du förbereder dig kommer det hända saker som du inte har planerat för och företagande innebär ofta att våga ta risker.

Var självklart noga med att tänka över beslut du tar, men känns det rätt är det onödigt att dra ut på en idé för länge. Det viktigaste är att agera smart om problem dyker upp, lära dig från misstagen och aldrig göra samma fel två gånger.

Räkna inte med något startkapital

Planera ditt nya företag utifrån att du inte har några pengar. Om du inser att du kommer behöva ett stort kapital bara för att komma igång är det dags att återvända till ritbordet. Starta smått och bevisa din idé, sedan har du mycket större chanser att attrahera investerare som vill vara med och finansiera din verksamhet.

Ta hand om dig

Entreprenörskap är en livvstil, hävdar många. Men det viktigaste verktyget för att nå dina mål i företaget är du själv – vårda dig väl. Även om du kanske aldrig kommer kunna jobba 9-5 (och älskar du ditt jobb vill du kanske inte det heller), planera in tid för återhämtning, umgänge med vänner och familj och fysisk träning. Det får du tillbaka genom att orka mer när du fokuserar på företaget!

Överdriv inte din förträfflighet

Du ska förstås ha en bra hisspitch och berätta om alla dina fördelar. Men håll dig till sanningen. Att överdriva ditt företags förtjänster och storlek är bara att göra dig själv en otjänst. Lova inte mer än du kan leverera, annars riskerar det att slå tillbaka, hårt.

Inse när det är dags att bryta ihop och komma igen

Självklart ska du inte ge upp för lätt. Men fortsätt inte envist med något du faktiskt inser inte kommer fungera. Utan svälj stoltheten, reflektera över vad som gått snett och undvik att göra om felet.

Framgångsrika företagare har ofta ett gäng misslyckanden i bagaget. Skillnaden är att de har dragit lärdom av sina misstag och använt dem för att lyckas bättre i nästa företag.

Källa: entrepreneur.com

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.