För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Artikeln är en annons
Foto: Stellan Stephenson

Så skyddar du ditt företag och din pension vid en skilsmässa

Om du är företagare och ska skilja dig riskerar du att förlora hälften av både företaget och pensionen ifall du saknar äktenskapsförord. Många företag och massor av ägare och deras anställda påverkas varje år.

– Hoppas på det bästa, men planera för det värsta. Därför gäller det att ligga steget före när det kommer till viktiga beslut gällande den gemensamma ekonomin, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Här är allt du behöver veta

Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet, men enligt Statistiska centralbyrån har trenden har varit stigande. Samtidigt är Sverige ett land med många företag; cirka 1,1 miljoner, varav 75 procent är enskilda firmor. Vid en skilsmässa kan både en enskild firma och ägandet i ett aktiebolag ligga illa till.

 – Dessutom kan ditt privata pensionssparande komma att ingå i en bodelning. Därför måste du veta vilka avtal som behövs för att du ska vara trygg, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh. Risken för att företaget delas lika mellan parterna vid en separation gäller inte mellan sambos.

Det är Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chirehs främsta råd till dig som är gift eller sambo.

Företaget

En enskild firma, och tillgångarna som hör till, ingår i en bodelning och delas lika mellan makarna vid en skilsmässa om ni inte skrivit äktenskapsförord. Detsamma gäller aktier i ett aktiebolag.

– Den ena maken måste då lösa ut sin partner för att fortsätta att äga bolaget. Finns inte de pengarna övergår hälften av själva aktierna till den andra maken. Det leder till en väldigt konstig situation - att det äkta par som har bestämt sig för att skiljas nu blir kompanjoner, säger Trifa Chireh.

Pensionssparandet

Pensionsrättigheter består av allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

– Som företagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet brukar delas lika i boet om man saknar äktenskapsförord, samma sak gäller för annat sparande som ISK eller kapitalförsäkring, säger Trifa Chireh och fortsätter.

– Tjänstepensionen räknas också in i bodelningen om du är företagare då du är din egen arbetsgivare, har tjänstepension i ditt eget namn och kan råda över den själv. Detta gäller oavsett hur affärsverksamheten går.

För den som har en vanlig anställning ingår oftast inte tjänstepensionen då arbetsgivaren äger pensionsförsäkringen. Den allmänna pensionen ingår däremot inte i en bodelning. Var och en behåller sin del av den framtida pensionen.

Trifas tips till företagare för att bli mindre sårbar:

Skriv äktenskapsförord!

Om du vill att dina aktier i företaget ska vara enskild egendom är det viktigt att ni skriver ett äktenskapsförord. Här kan du också reglera att ditt privata pensionssparande ska vara din egendom. För att äktenskapsförordet ska vara giltigt ska det vara skriftligt, undertecknat av er båda och registreras hos Skatteverket.

Kompanjonavtal

Är du ägare av ett företag med flera delägare är det viktigt att ni skriver ett kompanjonavtal eller aktieägaravtal. Där reglerar ni exempelvis vad som ska hända med era andelar om en delägare separerar ifrån sin partner. Där kan man skriva in ett krav att varje delägare måste göra andelen i bolaget till enskild egendom genom äktenskapsförord. Det är viktigt om du inte vill ha din kompanjons partner som ny kompanjon.

Aktier som gåvor

Om du beslutar dig för att ge aktier i ditt företag i gåva till exempelvis dina barn eller andra familjemedlemmar är det viktigt att du alltid skriver ett gåvobrev och anger gåvan som enskild egendom. På så sätt skyddar du aktierna vid en eventuell bodelning.

Skydda den svagare parten

Om enbart ena maken är företagsledare brukar vanligtvis den andra maken vara medhjälpare, som oftast hjälpt till med företaget utan lön. Ta hand om din partner. Starta ett specifikt sparande, exempelvis en kapitalförsäkring, till den andra personens fördel som en enskild egendom. Kanske kan detta fungera som en kompensation för att den andra partnern får dra ett tyngre lass på hemmafronten medan företagaren lägger tid och ork på att bygga upp verksamheten.

 

Taggar
Annons
Riks Artikel

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.