För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Artikeln är en annons

Kvinnor i eget företag blir dubbelt drabbade av ojämställdhet

Lönegap och lägre pensioner – kvinnliga egna företagare halkar efter på dubbla fronter.

Idag skiljer det i snitt nästan 9 000 kronor per månad mellan vad kvinnliga och manliga egna företagare plockar ut i lön.

trifa.rund.png− Detta leder i sin tur till att kvinnor i snitt får 2 000 kronor i lägre pension per månad som pensionär, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

I genomsnitt tar kvinnliga företagare ut 21 150 kronor i lön varje månad och män tar ut 29 930 kronor, en skillnad på 8 750 kronor i lön. Det betyder att skillnaden i lön är högre för egna företagare än skillnaden i lön för kvinnor och män som är anställda vilket pekar på att ojämställdheten bland företagare är större än hos anställda.

− Den som driver eget företag och tar ut väldigt begränsat med lön får lägre socialförsäkringsförmåner och i den här jämförelsen ser det ut som att kvinnliga företagare är en särskilt utsatt grupp. En anledning kan var att kvinnor startar företag i yrken där exempelvis timpriset är sämre men även på att även kvinnliga egna företagare tar merparten av det obetalda arbetet i hemmet, säger Trifa Chireh.

För att komma upp i den genomsnittliga skillnaden i pension som män måste kvinnor spara 1 500 kronor varje månad − i 20 år.

Råd till företagare

  • Om man har möjlighet bör man plocka ut en lön som når upp till brytpunkten för statlig skatt, som i år är 51 000 kronor. Det är viktigt eftersom både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön eller överskott som man tar ut och skattar för.
  • För att få allmän pension behöver du som driver eget företag ta ut lön och betala in skatt samt arbetsgivaravgifter eller egenavgifter till Skatteverket.
  • Förutom allmän pension har 9 av 10 anställda tjänstepension via arbetsgivaren. Som Företagare behöver du själv kompensera för utebliven tjänstepension. Ett riktmärke är att spara minst 4,5 - 6 procent av lön för att motsvara det som anställda med kollektivavtal får. Du kan göra avdrag för privat pensionssparande med upp till 35% av din inkomst från näringsverksamheten.
  • Är man småbarnsföräldrar är det viktigt att man tar ut lön upp till taket för föräldraledighet som ligger på 47 500 kronor per månad. Eller vård av barn (vab), där ligger gränsen på 33 480 kronor per månad.

Så har vi räknat ut sparandet per månad
Om du sparar 15 00 kr i månaden i 20 år med en genomsnittlig ränta på 4 % före avgifter och skatter kan du kompensera bortfallet av pensionen på 2000 kr i månaden.

Statistik (SCB)
Visar antal företagare samt inkomst av löne- och företagarinkomst 2021. Företagare inkluderar även anställda i eget aktiebolag.

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.