För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Artikeln är en annons

Därför kräver morgondagens anställda tjänstepension

Gärna jobb på distans eller friskvårdsbidrag – men viktigast är tjänstepensionen. Det har flera undersökningar bland svenskarna visat.

Medvetenheten om tjänstepension har ökat i Sverige. I tider av ekonomisk osäkerhet med  ökade utgifter så har  man kanske inte lika mycket sparutrymme själv, då ökar behovet av trygghet. Arbetsgivare som erbjuder det kan både locka och behålla duktiga medarbetare. 

Om du som arbetsgivare ska attrahera framtidens arbetskraft eller bibehålla bra kompetens måste man helt enkelt tänka även på tjänstepensionen, säger Trifa Chireh, Länsförsäkringars pensionsekonom.

För de flesta står den allmänna pensionen för ungefär hälften av slutlönen den dagen man går i pension. Men tjänstepensionen spelar en allt viktigare roll för livet som pensionär då den kan fylla ut ytterligare 20–50 procent.

– Hela yrkeslivet bygger pensionen. Så ju tidigare man förstår vad som kan öka pensionen, desto större möjlighet har man att påverka. Men det pratas alldeles för lite om pension på arbetsplatser, säger Trifa Chireh.

Tjänstepensionen handlar om mycket mer än en stor säck med pengar i framtiden. Det handlar också om att skapa ekonomisk trygghet om något oförutsett händer, oavsett var man är i livet. Det ger även trygghet här och nu, menar Trifa:

– Det handlar exempelvis om att koppla en sjukförsäkring till sparandet, en så kallad premiebefrielseförsäkring, vilket innebär att om man blir långtidssjukskriven så går försäkringsbolaget in och tar över betalning av sparpremien. Den anställde får alltså sina tjänstepensionsinbetalningar ändå, säger Trifa.

 

Trifas fem bästa tips – för arbetsgivaren

1. Se till att erbjuda tjänstepension

Tjänstepension och försäkringsskydd är den mest populära och mest värdefulla löneförmånen man kan erbjuda sina medarbetare. Kom ihåg att tjänstepension är avdragsgill med upp till 35% av den anställdes lön så det totala värdet av förmånen kan vara långt högre än den faktiska kostnaden för bolaget. Läs mer här.

2. Ett friskt företag är oftast ett lönsamt företag

Teckna en sjukförsäkring till dina anställda för att kompensera din egen och dina anställdas inkomstförlust vid en längre tids sjukdom. Sjukförsäkringen innehåller även en förebyggande hälsotjänst, som med tidiga insatser kan hjälpa dig och dina anställda från sjukskrivningar. Förebyggande Hälsotjänsten är kostnadsfri när du har tjänstepension med sjukförsäkring hos oss. Läs mer här.

3. Lyft alltid tjänstepension i jobbintervjuer och lönesamtal

Se till att göra tjänstepensionen till en naturlig del vid anställningsintervjun och även något att gå igenom regelbundet exempelvis vid det årliga lönesamtalet.

4. Erbjud möjlighet till att löneväxla

Löneväxla är ett förmånligt sätt för dina medarbetare att pensionsspara. Och det kostar inte något extra för dig som arbetsgivare är att löneväxla och på så sätt utöka sin tjänstepension. Läs mer här.

5. Synliggör värdet av tjänstepension

Beskriv vad tjänstepensionen består av på företagets intranät eller förmånsportalen och vilka eventuella försäkringar som ingår och om det finns möjlighet att löneväxla.

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.