För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Konsulten Philip Nordgren bor mer på hotell än hemma. Det blir några nätter i bilen också. Foto: Anette Andersson.

Philip bor borta 200 nätter per år

Philip Nordgren har en fulltecknad orderbok med uppdrag i hela landet. Nackdelen är att han tvingas bo mer på hotell och campingplatser än hemma. Det blir några nätter i bilen också.

Järnvägskonsulten Philip Nordgren driver en egen verksamhet – och han tillbringar allt mindre tid hemma i sin lägenhet i Hudiksvall. Jobben tar honom till Sundsvall, Malmö, Alingsås, Stockholm och Kiruna. Överallt där det finns ett järnvägsspår finns det ett uppdrag. Philip är civilingenjör och efter examen tog han anställning hos ett järnvägsföretag med säte i Borlänge, men redan efter ett halvår var han sugen på att testa sina egna vingar. Philip ville ut i verkligheten, jobba med kroppen och han startade eget (PNC AB).

Fördelen med att driva eget med spetskompetens inom infrastruktur är en fulltecknad orderbok. Verksamheten går så bra att Philip Nordgren precis har rekryterat sin första medarbetare.

Nackdelen är att han sällan hinner vara hemma.

- Jag är borta runt 200 nätter per år och majoriteten av övernattningarna är på hotell. Och jag avskyr att bo på hotell, det är absolut ingen lyx att tvingas bo borta så mycket, säger han.

Ingen lyx

Den lyxiga känslan av en riklig hotellfrukost, en nybäddad säng och krispiga frottéhanddukar avtar snabbt för alla som tvingas bo borta under långa perioder.

- Det blir oerhört enformigt att checka in på hotell kväll efter kväll. Alla hotell påminner om varandra, och det enda som finns på restaurangmenyn är hamburgare och caesarsallad. Ibland kan jag bli så otroligt sugen på korv och makaroner, men det är en maträtt som sällan finns på hotellmenyer, säger Philip.

Precis som många andra yrkesarbetare som tvingas bo borta under långa perioder försöker Philip hitta alternativ till hotell. Att kortidshyra en lägenhet är en lösning:

- En lägenhet ger dig möjlighet att leva ett mer normalt liv, och det är viktigt när du bor borta under långa perioder. Det är skönt att hyra ett boende med ett separat sovrum och eget kök. Då kan du laga mat och få mer utrymme än vad ett litet hotellrum erbjuder, säger han.

Dela kök och badrum

På orter där det pågår stora byggprojekt skapar den omfattande inflyttningen av arbetskraft en akut brist på tillfälliga bostäder. Konsekvensen blir trångboddhet och undermåliga levnadsförhållanden. Samma problem uppstår när uppdragen är på isolerade platser långt bort från större tätorter.

- För något år sedan hade jag ett uppdrag där min uppdragsgivare hade bokat in mig på ett bed & breakfast. Det visade sig att vi var 12–15 personer som bodde i samma hus, där vi delade kök och badrum. Det luktade svett redan i dörren, det var stökigt och en mardröm, berättar han.

- Jag jobbade längre dagar för att bli färdig så snabbt som möjligt – och jag sov i bilen. Det är för övrigt en underskattad boendeform, jag sover 10–15 nätter per år i bilen.

Under vinterhalvåret brukar uppdragen minska på grund av vädret, men i år bistår Philip med säkerhetstjänster vid röjning av träd längs inlandsbanan. Nätterna tillbringar han på en camping – och i bilen.

Goda råd när du bokar långtidsboende


Karolina Flink driver Avisita AB i Mölndal, ett företag som är specialiserat på att boka logi åt yrkesarbetare under kortare eller längre perioder. Hon är också ordförande i Företagarna Mölndal. Karin-Flink-Berndtsson.png

Hotell vs lägenhet
Vid kortare resor är hotell ett bra alternativ, men ska du bo borta under längre perioder väljer många att hyra lägenhet för att få lite mer hemkänsla och möjlighet att laga egen mat.

Avståndet
Tid är pengar. Därför är det praktiskt med ett boende som ligger i närheten av din arbetsplats. Betalar din uppdragsgivare för restiden till och från boendet?

Parkering
Möjlighet att parkera firmabilen tryggt och nära boendet är ofta en viktig detalj för yrkesarbetare.

Hund
Det är många som väljer att ta med hunden på jobbresan, men det är inte alla boenden som tillåter fyrbenta gäster.

Tidiga vanor
Om du har ett uppdrag som innebär att du måste lämna hotellet tidigt på morgonen är det viktigt att säkerställa att hotellet kan leverera en frukostpåse innan hotellmatsalen öppnar.

Arbetsgivaransvar
Tänk på att kollektivavtalen innehåller regler för hur boende i samband med tjänsteresor ska utformas.

Svårt i norr
Ju längre norrut i Sverige du kommer, desto svårare är det att hitta boende.

Så bor du bäst på jobbresan

Företagslägenhet

Ett alternativ för dig som söker lite mer hemkänsla än vad ett hotellrum erbjuder. Det är som att bo hemma – fast borta. En fördel med att korttidshyra en lägenhet är att du kan lämna kvar tillhörigheter när du åker hem över helgen.

Det finns olika pris- och servicenivåer att välja mellan. Billigast blir det om du delar lägenhet med en kollega. De billigaste boendealternativen kan innebära delat kök och badrum med andra hyresgäster.

Lägenheter är ofta svårare att hitta än hotellrum. Det finns företag som är specialiserade på att hyra ut företagslägenheter. Ett annat alternativ är att boka via någon av de uthyrningsplattformar som finns på nätet.

Passar för den som ska bo borta under en längre period. De flesta företagslägenheter hyrs ut månadsvis.

Campingstuga och vandrarhem

Camping och vandrarhem är budgetalternativen där du ofta tvingas göra rejäla uppoffringar vad gäller bekvämlighet och service

De allra billigaste alternativen inkluderar ett enkelt boende med självhushåll, ofta med delat badrum och kök. Om du vill uppgradera ditt boende kan du välja alternativ som inkluderar kök och badrum på rummet samt ett visst serviceutbud på boendet eller i dess närhet

Allt fler campingplatser erbjuder bekväma stugor till fördelaktiga priser under lågsäsong. Kolla att stugan är vinterbonad.

På campingen är det enkelt att hitta parkering och du har nära till naturen. Kan dock kännas lite ensamt.

Hotell

Bekvämt alternativ som inkluderar frukost, städning, rena handdukar och restaurang i huset.

Den som värderar klassisk hotellservice med rejäl frukost, restaurang, gym och regelbunden städning väljer ofta att bo hos någon av de större hotellkedjorna. Ett billigare alternativ är att boka rum på pensionat eller ett mindre, privatägt hotell som erbjuder ett mer begränsat serviceutbud än kedjehotellen.

Det finns ofta ett bra hotellutbud i landets tätorter. Tänk dock på att konferenser, kongresser och större evenemang kan driva upp efterfrågan och rumspriser.

Stamgäster lär sig snabbt fördelarna med kedjehotellens bonusprogram som belönar trogna gäster med rabatter, restaurangkuponger och uppgraderingar till bättre rum.

Studio

Ny hotelltrend som erbjuder en praktisk minilägenhet (eller studio) för vistelser från en natt till flera månader. Här kan du laga din egen mat samtidigt som möjlighet till frukost och enklare måltider finns i huset.

Ligger prismässigt i nivå med hotell.

Studio är en boendeform som du främst hittar i landets storstadsregioner och universitetsstäder. En av uppstickarna heter Unity.

Om du ska bo en längre period kan det löna sig att kontakta boendet för att förhandla om priset.

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.