podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!
Artikeln är en annons

Få bättre koll på momsen – nyheter och tips från experterna

Momsreglerna är krångliga och det är en utmaning för många företagare att hänga med i svängarna när det kommer nya rättsfall som påverkar momshanteringen. Samtidigt kan det få stora konsekvenser om du inte har koll på de senaste nyheterna. Grant Thorntons momsexperter David Axelsson och Kristoffer Ohlsson guidar dig genom momsnyheterna och berättar hur du får bättre koll.

Trots att hanteringen av moms kan påverka företaget på både lång och kort sikt är det många företagare som duckar för momsfrågor eftersom de är så komplexa.  

- Det är svårt att hänga med i svängarna när det kommer ny praxis eller nya uttalanden från Skatteverket som i sin tur påverkar hur momslagen ska tolkas. Svenska företagare omfattas dessutom både av svensk praxis och praxis från EU-domstolen, säger David Axelsson. 

Ny praxis påverkar

Nyligen kom till exempel ett nytt ställningstagande från Skatteverket som innebär att samfälligheter nu ska debitera moms för sina tjänster. Detta är en tvärvändning mot hur lagen tolkats tidigare. Och EU-domstolen har nyligen beslutat att parkeringsböter ska bli momspliktiga.

- När det gäller utfallet i EU-domen gällande parkeringsböter synes rättsutvecklingen luta åt att allt fler sanktionsavgifter bedöms vara momspliktiga, säger David Axelsson och fortsätter:

- Det är alltså tydligt att nya rättsfall har stor betydelse för hur lagen ska tolkas. Därför är det viktigt att ha koll på praxis även om det inte kommer några nyheter i Momslagen.

Läs även: Nya momsregler för dig som säljer inom EU 

Kostsamt att inte ha koll

Enligt momsexperterna på Grant Thornton kan det bli dyrt att inte ha koll.  

- Skatteverket kan påföra moms i efterhand och du kan få skattetillägg. Å andra sidan finns också pengar att spara om man hanterar momsen korrekt, säger Kristoffer Ohlsson.  

Utöver detta är det naturligtvis också viktigt att följa momsreglerna ur ett compliance- och investeringsperspektiv.  

 - Genom att följa momsreglerna visar du dina investerare och andra intressenter att du har bra koll på dessa frågor vilket är viktigt vid till exempel en försäljningsprocess eller vid re-finansiering, säger Kristoffer Ohlsson.

3 tips som ger dig koll på momsen:

  1. Ta fram en momshandbok som beskriver hur försäljning och inköp ska hanteras.
  2. Var proaktiv – uppmuntra ekonomiavdelningen och säljavdelningen att prata med varandra om nya flöden för att tidigt bedöma momskonsekvenserna, speciellt om det rör sig om utländska flöden.
  3. Ta kontakt med en expert som kan hjälpa dig att se över risker och möjligheter kopplade till momsen.

Läs mer om tjänsten Momschecken

Det här är en artikel från Entreprenörstid

Entreprenörstid är en kunskapssida från Grant Thornton i samarbete med Företagarna.

Till kunskapssidan

Taggar
Annons
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.