Fakta om kvinnors företagande
Sverige brukar beskrivas som världens mest jämställda land. Men när det gäller företagande är Sverige inte särskilt jämställt. Jämfört med andra EU-länder hamnar Sverige på en 20:e plats, efter länder som Italien, Grekland och Litauen.
I Företagarnas jämställda företagarindex rankas Dorotea kommun i Västerbottens län högst. Sämst ställt med jämställdheten är det i Färgelanda i Västra Götalands län, som hamnar sist i årets index. Jämställt företagarindex är uppbyggt av fyra variabler:
- andel kvinnor av samtliga företagare i kommunen – visar på hur jämställd företagarpopulationen är
- andel företagare av kvinnor i arbetsför ålder i kommunen – visar på den kvinnliga befolkningens företagsamhet
- andel unga företagarkvinnor i kommunen (under 35 år) – visar på framtidsmöjligheter för företagande
- andel kvinnor som driver företag i en mansdominerad bransch (IT-branschen) i kommunen – visar på ett nytänkande företagsklimat där man vågar bryta normer
Jämställda kommuner
I Danderyd, Stockholms län, är 42,5 procent av företagarna kvinnor, vilket är den högsta andelen i riket. Sämst siffror har Pajala kommun i Norrbotten där endast 18,1 procent av företagarna är kvinnor.
Sett till andelen företagare av kvinnor i arbetsför ålder så ligger Båstad i Skåne län bäst till. I Båstad är 9,5 procent av den arbetsföra kvinnliga befolkningen företagare. Lägst andel har Oxelsöunds kommun i Södermanland där endast 1,9 procent av kvinnorna i arbetsför ålder driver företag. Riksgenomsnittet ligger kvar på 4,0 procent sedan förra årets undersökning. 2005 var andelen 3,8 procent i riket.
Unga företagarkvinnor
I Botkyrka, Stockholms län, är 23,8 procent av företagarkvinnorna 16-34 år. Lägst andel redovisar Bräcke, Jämtlands län, där endast 2,2 procent är yngre än 35 år. Riksgenomsnittet är 14,9 procent.
Företagarkvinnor i IT-branschen
I Södermanlands län är andelen företagarkvinnor i IT-branschen högst med 17,9 procent. Blekinge län ligger i botten med 7,3 procent. Riksgenomsnittet är 12,2 procent.