För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möt Malin Oresten – ny ordförande för Företagarna Sotenäs

Publicerad 27 mar 2024
2017 gjorde Malin ett inhopp som ordförande i ett år och sedan bestämde sig hon och hennes familj för att åka ut på en lång segeltur och var då borta under ett år. Nu är hon dock tillbaka i rollen som ordförande, vilket hon tycker känns jätteroligt.

Vi bad Malin att berätta lite om sitt företagande, vad som engagerar henne och hur planerna ser ut framåt för föreningen.

– I år har vi fått flera nya i styrelsen som kommer in med ny kraft och energi. Under vårt första styrelsemöte pratade vi om vilka hjärtefrågor vi har så att alla kan engagera sig i det som man brinner för. Vi kommer att fortsätta jobba med frågor som är viktiga för våra medlemmar och vi vill försöka att bli bättre på att kommunicera ut till våra medlemmar vad vi gör. En fråga vi jobbar med just nu är VA-problematiken. Västvatten har en kapacitetsbegränsning och reningsverken kan inte ta emot mer. Därför råder det just nu byggstopp i kommunen, vilket påverkar nyetableringen och företagandet, säger Malin.

Hon berättar att Sotenäs kommun i år ska ta fram en ny näringslivsstrategi och hon hoppas på att Företagarna ska få vara delaktiga i framtagandet.
– Vi har en positiv medlemsutveckling, vilket inte minst är viktigt för att vi ska kunna påverka beslutsfattarna och vi hoppas vi ska fortsätta engagera företagare i vår kommun.

Viktigt med bra och nyttiga nätverksträffar

Utöver påverkansarbetet kommer föreningen att arrangera en del nätverksträffar och möten för medlemmarna. Den 24 april bjuder de in till ett lunchmöte tillsammans med Företagarnas nya vd, Benjamin Dousa, där man kan ta del av spännande samtal om framtidens företagsklimat i Sotenäs.
Utöver det planerar Malin och hennes styrelsekollegor bland annat att arrangera informationsmöten om väginfrastrukturen och offentlig upphandling. Dessutom kan medlemmarna se fram emot att i maj bli inbjudna till en föreläsning av brandmannen Lasse Gustavsson, som handlar om samverkan och nätverkande för gemensamma resultat.

– Min styrka är nätverkandet och för mig är det jätteviktigt att ha andra företagare runt mig att utbyta erfarenheter och bolla idéer med. I grunden är jag utbildad lärare och tycker det är roligt att hjälpa unga företagare. Jag brinner för näringslivsfrågorna och en positiv samhällsutveckling, säger Malin.

Inspirerande att träffa andra företagare

Malin blev själv medlem i Företagarna 2012 då hon startade ett företag som sålde miljövänliga profilkläder.

– Eftersom jag var ensam i företaget var det extra viktigt för mig med ett nätverk, att få vara i ett sammanhang. Det är fortfarande viktigt med nätverkande för mig och många andra företagare. Det öppnar upp fler möjligheter när man träffar andra än när man sitter ensam på sin kammare. Då blir det ju automatiskt så att man också börjar prata om vad som är viktigt för oss företagare där vi bor och verkar och därför är det extra roligt att vara med i styrelsen och ha möjlighet att påverka.

Driver flera företag


Tillsammans med sin man driver Malin flera företag och projekt. Renahav är ett av dem och där tillvaratar de restprodukter från de lokala fiskeindustrierna, som återanvänds och blir till värme, kyla och elektricitet, för nyttjande i samma industri.
– Kopplat till det har vi Smögenlax, en hållbar laxodling som fortfarande är i en tillståndsprocess efter många år. Utöver det håller vi på med fastighetsutveckling och bryggeriet Smögenbryggar’n. Jag sköter främst ekonomi, personal och inköp i företagen.

Viktigt med tid för reflektion

– Även om man är företagare så finns det möjligheter att stoppa upp i livet och göra något annat. Vi har valt att åka på långseglatser med familjen. Första gången seglade vi till Västafrika och var borta ett halvår. Barnen var då fem och åtta år och eftersom jag är utbildad lärare så kunde jag undervisa dem på båten. 2017 var vi ute och seglade under ett helt år och förra hösten var min man och jag ute själva några månader. Då var vi inte helt lediga utan jobbade lite från båten. Det är viktigt med tid för reflektion, avslutar Malin.

 

Fler nyheter från Företagarna