För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möt Amanda Lundin – ny ordförande för Företagarna Alingsås

Publicerad 25 mar 2024
Nyligen fick Företagarna Alingsås en ny styrelseordförande. Vi bad henne berätta lite om sitt företagande, vad som engagerar henne och hur planerna ser ut framåt för föreningen.

– Det kändes väldigt roligt att få frågan om att bli ordförande men det var långt ifrån självklart att jag skulle tacka ja. Vi har en väldigt engagerad valberedning, som övertygade mig när jag kände en viss osäkerhet inför uppdraget. Kravet från min sida var att resterande styrelseposter skulle vara klara och att de övriga skulle vara engagerade personer med olika erfarenheter som kompletterar mina egna, säger Amanda.

Hon fick jättebra peppning och stöttning från valberedningen, som också var tydliga med att en ordförande inte ska göra allt arbete utan att alla hjälps åt med sina olika kompetenser.

– Att vara ordförande kommer inte bara vara roligt utan det kommer också att ge mig en bra erfarenhet. Eftersom jag kan tänka mig att arbeta med styrelsearbete i framtiden så är det här en jättebra möjlighet och inkörsport.

Vill skapa mer öppenhet och inkludering i föreningen

Den nya styrelsen satte redan innan årsmötet sina olika roller, samt ett mål och en vision, som de sedan presenterade på årsmötet.

– Jag är väldigt tydlig och strukturerad och eftersom vi har flera nya i styrelsen kändes det viktigt att göra för att alla ska veta vad som förväntas av dem.

Amanda berättar att de i styrelsen framför allt vill jobba för att skapa en större öppenhet i föreningen. Att medlemmarna verkligen lär känna varandra och hittar sätt att hjälpa varandra.

– Vi skulle exempelvis vilja arrangera några event som är mer ”uppstyrda” nätverksträffar, så att det blir lite lättare att skapa nya kontakter. Alla ska känna sig välkomna på våra träffar! Vi vill också skapa ett ännu bättre samarbete med kommunen. Redan veckan efter årsmötet blev vi inbjudna till ett dialogmöte med kommunen och fick slungas in i det med en gång.

Det ska vara roligt att engagera sig i styrelsen

– Vi som engagerar oss i styrelsen gör det ju såklart för att vi är intresserade av att hjälpa företagare, påverka, skapa nätverk osv. Men för mig är det också viktigt att vi själva känner att vi har roligt längs vägen, att den tid vi investerar i styrelsen ger oss själva något tillbaka och att det inte ska kännas betungande. Det är min hjärtefråga, att alla ska ha det bra längs vägen.

Många fördelar med att vara medlem i Företagarna

Amanda berättar att hon varit medlem i två år och engagerad i styrelsen i ett år.

– Anledningen till att jag gick med i Företagarna var att jag skulle köpa en ny Volvo och som medlem får man ju en riktigt bra rabatt! Sedan upptäckte jag såklart andra bra saker med Företagarna, inte bara medlemsrabatterna. Som företagare, där man både är ägare, vd och arbetsgivare kan man ju känna sig ganska ensam. Att få prata med andra i liknande situationer och ta hjälp av varandra, är väldigt värdefullt. En stor anledning till att jag är med i Företagarna är att vi har möjligheten att påverka politiken och kommunen. En fördel med att jag inte varit medlem så länge är att jag ser allt med nya ögon.

Driver två företag med sin man

Amanda och hennes man driver Oskarssons Plåtslageri sedan 2019. Under tre år växte de från fem till 15 anställda och fick förra året pris av Almi som Årets tillväxtföretag i Alingsås. De utför traditionellt plåtslageriarbete och de riktar oss både till företag och privatpersoner. I dagsläget är de 13 personer på företaget, berättar Amanda.

– Vi har också förvärvat ett dotterbolag som heter Pelican och som jag sköter. Där säljer vi säckar för avfall som man har på taken när man jobbar. Den stora delen är dock taksäkerhet, där vi vill vara med i utvecklingen och höja säkerheten för våra anställda. Vi har tagit fram en produkt som vi säljer, som vi anser är lite säkrare än andra på marknaden. Den sitter fast i konstruktionen, är rostfri och sitter där så länge huset håller.

En stor utmaning för företaget är att hitta anställda, då det inte utbildas tillräckligt många plåtslagare.

– Vi jobbar mycket med att vara en attraktiv arbetsgivare med bra löner, har en ny och modern maskinpark och en bra arbetsplats som följer alla de regler som finns. Vi har friskvård, företagsvård och allt det som krävs och efterfrågas av arbetstagare, säger Amanda.

Har vuxit upp med företagande

Amanda växte upp i en företagarfamilj. Hennes morfar startade Resia i Alingsås och hennes pappa har varit enmansföretagare, så företagande har alltid varit en naturlig del av hennes liv.

– Det passar mig väldigt bra att vara företagare. Jag har alltid varit hästtjej och det har lärt mig att ha mycket frihet under ansvar. Jag är både kreativ och effektiv, som en företagare behöver vara. I livet har jag alltid haft bråttom med allt och jag fick mitt första barn redan när jag var 21 år (då ensamstående) och mitt andra kom när jag var 23. Två år senare köpte vi bolaget. Nyligen har min man och jag dessutom avslutat ett husbygge som vi är väldigt stolta över. Varken min man eller jag är soffsittare utan vi gillar att jobba och göra saker, både på jobbet och hemma!

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna