För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vad händer om det blir kris i samhället när alla är på jobbet?

Publicerad 21 feb 2024
Ett 40-tal företagare samlades på Orangeriet i Borås för att prata krisberedskap på jobbet – vad bör man tänka på kring beredskap för sina anställda? Peter Ekelund som driver Beredskapsfabriken.se var på plats och gav sina bästa tips för att krissäkra sitt företag.

På Folk och Försvars årliga konferens i Sälen nämnde Överbefälhavaren att alla svenskar behöver tänka på sin krisberedskap. Det ledde till ett panikartat inköpsbeteende hos många och Beredskapsfabrikens webbshop gick på högvarv. Det är inte första gången detta panikartade köpbeteende har uppstått: Under pandemin bunkrade man toalettpapper och varje gång något sker i omvärlden ser Peter liknande saker hända.

Han nämner när Ryssland invaderade Ukraina: "Då började svenskar panikköpa material man kanske inte riktigt tänkt igenom hur man ska använda. " Peter lyfte gång på gång vikten av att först tänka, sedan agera och att faktiskt nå den konkreta handlingen. Han upplever att många börjar tänka tanken att se över sin egen krisberedskap men att det lätt stannar av och aldrig blir gjort.

När man väl kommer i gång är det viktigt att planera. Vad händer om strömmen går och du inte kan laga mat? Vad gör du när batteriet i telefonen tar slut och du behöver kontakta någon? Vad händer om du fastnar på motorvägen i ett tiotal timmar mitt i vintern? Vad händer om du blir fast på arbetsplatsen ett dygn? Man behöver inte ha en lösning för varje tänkbart scenario men det är bra att börja tänka, då ramlar man in på vissa viktiga områden. Att ha en fysisk kontaktlista, några laddade powerbanks och vissa förnödenheter i bilen eller på kontoret, kan hjälpa i många situationer.

”Nu vet alla vad man behöver ha i bilen på vintern” säger Peter och hänvisar till situationen på E22:an tidigare i år där uppemot 1 000 bilar satt fast i många timmar. Oftast krävs det att man själv är med i en situation för att man ska börja planera att inte hamna där igen, det viktiga är att börja göra det omvända. Att öva, i tanken eller praktiskt är ett bra sätt att hitta de svaga länkarna.

Hur påverkar olika situationer mitt företag eller mig privat? Vad kan jag förebygga?

Det viktiga är att gå från ”jag borde” till ”jag gjorde” och att ha strategier för hur man hanterar kriser och påfrestningar. Ett tips är att tillsammans med grannar se över vad man är bra på så att man kan bygga en strategi tillsammans. Peter är också tydlig med att beredskap inte är en materialsport. Det är inte den med flest prylar som klarar sig bäst. Fantasi och kunskap är viktiga ingredienser.

Deltagarna vid frukosten fick också gå igenom olika scenarier för att se hur man är förberedd i sitt företag. Många intressanta tankar väcktes och många hade exempel på hur en situation uppstått som man hade kunnat hantera bättre om man hade haft en plan i förväg.

Olika scenarier och Peters tips på förberedelser och saker att tänka på

  • Strömavbrott
    Snöstorm
    Torka/hetta
    Pandemi
    Översvämning/skyfall
    Skred och ras

    It-attacker mot datasystem, betalsystem etc.
    Brand i byggnad
    Skogsbrand
    Dricksvattenstörningar,vattenbrist, distribution
    Trafikolycka, tåg/lastbil/farligt gods

    Kommunikationsstörningar
    Läkemedelsbrist
    Livsmedelsförsörjning
    Kärnkraftsolycka
    Solstorm

  • Hur drabbas ditt företag?
    Vad kan du förebygga?
    Vad skulle du prioritera för åtgärder först?
    Hur kan du samverka med andra?

    Samlingsplatser
    Kontaktlistor och samlingsplatser utan dator och telefon
    Alternativa transportmedel
    Informationsplatser
    Matlagningsalternativ
    Enkelt matförråd
    Larm, väktare
    Powerbanks
    Värme
    Toalett

 

Fler nyheter från Företagarna