Jan-Olof Johansson som driver Vårgårda Maskincenter är Årets Företagare i Vårgårda

Stort grattis! Berätta lite kort om företaget
– Jag startade företaget för 20 år sen och vi säljer utrustning till entreprenadbranschen. Det kan vara grävmaskiner, kärror till lastbilar och traktorer. Vi har även en verkstad med fem duktiga reparatörer och är sammanlagt 7–8 personer i bolaget. Våra kunder är små och medelstora entreprenad- och lantbruksföretag med upp till 50 anställda från hela Sverige.
– Vi ligger på landsbygden i Vårgårda och det ligger mig varmt om hjärtat att utveckla och bidra till en levande landsbygd.
Vilka är era framgångsfaktorer?
– Vi är seriösa och har bra maskiner till vettiga priser. Vi finns för kunden även efter affären om något krånglar. Våra kunder vet att vi är snabbfotade och att de alltid får hjälp snabbt om det är problem.
– Vi har också riktigt bra och duktig personal, och tillsammans har vi roligt på jobbet.
På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?
– På många olika sätt: Den mänskliga hållbarheten är viktig! Jag är mån om att det ska vara en bra arbetsplats, trivsamma lokaler med en bra arbetsmiljö. Exempel på det är att vi har golvvärme i verkstaden och utbildningar på temat säkerhet.
– Vi har ett miljöavtal med Ragn-Sells för att allt ska tas om hand på bästa sätt. Vi följer alla normer och ofta lite till med marginal. Vi säljer miljöklassade maskiner, varje maskin har en miljödeklaration och vi tillhandahåller miljöoljor till de kunder som önskar det.
Vilka är dina största styrkor som företagare och ledare?
– Jag är entreprenör, alltid snabbfotad och snabb till beslut. Jag ser möjligheter, agerar och vågar prova saker. En fördel är att jag är skapligt stresstålig, och kan behålla en lugn atmosfär även när det är stressigt. Företaget har en platt organisation där vi är på samma plan och det är den atmosfären jag vill ha. Sen har jag inget stort kontrollbehov eller behov av att detaljstyra, de anställda får fatta många egna beslut.
Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?
– Jag hoppas de säger att de känner att jag har stort förtroende för dem och att jag vill utforma en bra arbetsplats för dem.
Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?
– Jag tror vi kan fortsätta växa. Lägga till nya produkter, till exempel jordbruksprodukter och bredda sortimentet. Vi brukar komma på saker och prova oss fram.
– Jag vill också anställa fler. Vår största flaskhals är att hitta rätt kompetens: mekaniker, verkstadspersonal och på sikt fler säljare.
Juryns motivering:
Årets företagare är en person som byggt upp en verksamhet från noll.
Årets företagare har mycket ambitiöst strävat från det att ett intresse väckts för ca 15 år sedan för att skapa något eget med egna medel till idag tillsammans med ytterligare delägare vara en etablerad verksamhet med fina lokaler, flertalet anställda, ett brett sortiment och ett digert kunnande i sin bransch.
Årets företagare har och har alltid haft en personlig känsla för att skapa och utveckla en levande landsbygd och har ett stort engagemang i den lokala ideella verksamheten.