headphones newspaper video-player

"Vi är så besvikna – de vänder oss ryggen"

Efter tio år som lokalvårdsleverantör till Göteborgs Stad kan inte FixClean längre lägga anbud. Den nya upphandlingen utesluter alla företag utom de största jättarna, säger vd Nina Järvi. Nu väntar varsel.
Publicerad 16 nov 2020
Varsel väntar för många städbolag i och med Göteborgs stads nya upphandling, tror Nina Järvi, vd på FixClean. Foto: Shutterstock

FixClean är ett familjeföretag som i över 40 år levererat städtjänster till såväl det offentliga som privata kunder i Göteborg med kranskommuner. När den största kunden, Göteborgs Stad, nu ändrar villkoren för upphandlingen kring lokalvård, slås dock marken undan för FixClean. Efter 10 år som leverantör kan de med de nya reglerna inte längre lägga anbud.  

Ninajarvi150px.jpg– Galenskap, menar Nina Järvi som är vd på FixClean och som tillsammans med Eira Järvi, marknadschef, driver företaget.

– Vi är tredje största leverantören för staden inom städtjänster, ett arbete vi tagit på största allvar och lagt ner verkligen själ och hjärta i. Nu känns det som om de vänder oss ryggen. 

Läs också: Företagarna Göteborg tar strid mot orimliga upphandlingsvillkor

I den nya upphandlingen måste leverantörerna ha en omsättning på minst 250 miljoner kronor per år. De måste också uppvisa tre referensuppdrag, där det första uppdraget ska ha utförts för en organisation med minst 20 000 anställda. I praktiken kan endast en handfull stora företag i hela Sverige uppfylla detta. 

Nina Järvi konstaterar att nästan ingen lokal leverantör får delta utan avtalen hamnar hos dom stora företagen som har sina säten utomlands eller är statligt drivna. Att FixClean har flera kommuner på kundlistan, inklusive Göteborgs stad, räcker inte till.  

Storvarsel runt hörnet

Följderna för företaget blir dramatiska, befarar hon. Förlusten av Göteborgs Stad som kund innebär storvarsel för FixClean. 

– Vi strider nu för att det inte ska ske, men verkligheten är att förlorar vi staden som kund har vi inte arbete att ge åt stora delar av personalen. Och problemet kommer gälla även våra branschkollegor, säger Nina Järvi, och tillägger att det inte är någon rolig arbetsmarknad som väntar de som får gå. 

De stora städbolagen har redan tvingats säga upp i pandemins spår och behöver de anställa igen så har de många med företrädesrätt före i kön. FixCleans personal riskerar därmed att gå rätt in i arbetslöshet. 

 – Det är inte okej att bara dra undan mattan för hundratals personer och bara konstatera att ”nu får ni inte arbeta för staden mera för nu skall staden bara ha storbolag”. Dessutom har vår bransch en stor andel utrikesfödda, integrationsarbetet är viktigt för oss, med extra lång väg till nytt arbete. 

"Gör om och gör rätt"

Till de ansvariga på Göteborgs stad har hon ett medskick. 

– Vi är så arga och besvikna. Gör om och gör rätt! Omsättningskraven och referenskraven som är oproportionerliga och orimliga och strider emot Göteborgs Stads egen riktlinje för inköp och upphandling där det står att möjligheterna för små- och medelstora företag att delta i upphandlingen ska beaktas.

Samer Mahra, enhetschef på Inköp och upphandling på Göteborgs stad, säger till Upphandling24 att syftet med storlekskravet inte är att utestänga små företag. Det blir dock en konsekvens när man vill minska antalet leverantörer för att kunna få bättre kontroll, styrning och uppföljning på en bransch man beskriver som en problembransch.

Nina Järvi menar dock att staden väljer bort lokala aktörers personal och skatteinkomster i förmån för stora och i många fall internationella företag, för att förenkla sitt egna arbete, istället för att se över sina egna rutiner och förbättra dem.

–  De tar den enkla vägen, på bekostnad av så många människor. Det är inte rätt!

Experten kommenterar

Magnus Johansson rund.pngSå här säger Magnus Johansson, expert på offentlig upphandling på Företagarna:

"Att Göteborgs stad ställer krav som uppenbarligen utesluter små och medelstora företag från att vara med är helt orimligt.
Speciellt i dessa tider när näringslivet redan går på knäna."
 
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor