headphones newspaper video-player

Företagarna Göteborg tar strid mot orimliga upphandlingsvillkor

Nya upphandlingen om lokalvård stänger ute småföretag och behöver dras tillbaka, menar representanter från Företagarna i en debattartikel i Göteborgs-Tidningen.
Publicerad 12 nov 2020
 I praktiken kan endast en handfull stora företag i hela Sverige uppfylla Göteborgs stads upphandlingskrav för lokalvård. Foto: Shutterstock

Göteborgs stad ska göra en ny stor upphandling av lokalvård på hela 650 miljoner kronor. Det inte kan ses som något annat än ett stort kliv i fel riktning eftersom småföretag helt ställs utanför, konstaterar Cathrine Dellborg, ordförande, Företagarna Göteborg, Jakob E Saternus, näringspolitiskt ansvarig, Företagarna Göteborg och Magnus Johansson, expert offentlig upphandling och konkurrens på Företagarna i en debattartikel i Göteborgs-Tidningen, där man uppmanar staden att dra tillbaka upphandlingen.

I upphandlingen ställs bland annat krav på att leverantörer ska ha en omsättning på minst 250 miljoner kronor per år. Leverantörer ska dessutom kunna uppvisa tre referensuppdrag, där det första uppdraget ska ha utförts för en organisation med minst 20 000 anställda. I praktiken kan endast en handfull stora företag i hela Sverige uppfylla detta, konstaterar skribenterna.

Riskerar varsel

De pekar också på att det under pågående pandemi är det särskilt viktigt att de som upphandlar tar ett stort ansvar för att bidra till att näringslivet, inklusive små och medelstora företag, rider ut denna storm. Ett offentligt kontrakt kan vara just det som bidrar till att företaget inte går omkull, konstaterar man och tillägger att småföretag också är av betydelse när det kommer till integration och chans till första arbetstillfälle för många.

”Lokala små och medelstora företag som tidigare utfört lokalvårdstjänster till stadens verksamhet har ingen möjlighet att uppfylla kraven och ställs därmed helt vid sidan av. Dessa företag kommer med stor sannolikhet att behöva varsla sin personal till årsskiftet. […] Ta ert förnuft till fånga!”

Läs hela debattartikeln i Göteborgs-Tidningen här

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor