För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu väntar handlingsplan för bättre företagsklimat i Alingsås

Publicerad 1 feb 2017
Häromdagen träffades politiker, tjänstemän och företagare under en heldag för att diskutera och förbättra näringslivsklimatet och inte minst servicen gentemot företagen i kommunen.
  • - Jag hoppas att den här dagen ska ge oss en ökad ömsesidig förståelse för våra olika roller och hjälpa oss att skapa förutsättningar för näringslivet i vår kommun, och jag ser fram emot uppföljningen av alla gruppers arbete, säger kommunstyrelsens ordförande, Daniel Filipsson (M).
  • - Ett starkt näringsliv är en förutsättning för att Alingsås kommun ska fortsätta att utvecklas. Det här är ett spännande grepp, som säkert kommer att ge oss alla nya insikter, säger Ken Petersson, ordförande för Företagarna i Alingsås.

Tanken var att tio politiker, tio kommunala tjänstemän och tio företagare skulle spela brädspelet SamSpelet under ledning av spelledare. Tyvärr uteblev många av de anmälda politikerna och endast fyra politiker deltog; de båda kommunalråden, (S) och (M), miljöskyddsnämndens ordförande (M) och en tekniska nämndledamot (MP).

  • – Vi tycker i alla fall att detta är viktigt. Vi har till och med flyttat på vårt nämndsammanträde för att delta i denna heldag, säger Eva-Lotta Pamp (M), ordförande i Miljöskyddsnämnden.

En av de uppdiktade händelserna i spelet handlade om ett företag som vill köpa billig mark, en krona per kvadratmeter, för att etablera sig i staden och skapa 220 arbetstillfällen. Här blev det mycket diskussion kring borden.

  • – Vi måste ha marknadsmässig prissättning annars kommer vi bara att få överklaganden, sa en av de kommunala företrädarna.
  • – Vi kan ju bestämma vad marknadspriset är och där väga in 220 arbetstillfällen, menade en annan kommunal företrädare.
  • – Vi ska absolut vara givmilda när det kommer till industrimark, betonade Jonas Kälström, Vårgårda-Alingsås Räddningsförbund.

Efter spelat analyseras nu spelomgången. Analysen tillsammans med resultatet av enkäter ligger sen till grund för en rapport innehållande förbättringsåtgärder. Rapporten följs sedan upp med en workshop den 23 februari, som ska mynna ut i en handlingsplan.

Text och Foto: Anna-Karin Jansson

Taggar
Fler nyheter från Företagarna