De varor som handlas mest är livsmedel, godis, alkohol, tobak och apoteksvaror. Var fjärde besökare handlar kläder. Något som vi bör förbättra är att koppla samman handeln med någon form av upplevelse. Här finns ett behov som vi kan fylla, och vi kan lära av bl.a. Göteborg som är duktiga på detta. Bad, båt, hav och cykling är fortfarande attraktiva sysselsättningar för besökare.
Företagarna hade mycket information att delge denna gång. Till exempel att det varit Riksårsmöte där nye VDn Günther Mårder presenterade sig och gjorde ett gott intryck. Han hade också en bra debatt med Näringsminister Mikael Damberg.
Rotupproret har samlat in många verktyg och dessa kommer att delas ut till delegaterna på S-kongressen.
Det hade gjorts en undersökning om Företagarnas varumärke och det var positiva besked som presenterades, Företagarna är idag känt av många och det är hög andel som gillar, samtidigt finns det vissa delar att förbättre för att ännu fler skall se Företagarna som det självklara valet när man driver en verksamhet.
Lokalt så har de nominerade till Årets Företagare fått besked om detta och nu pågår arbetet med att av dessa duktiga företagare utnämna en som får bli 2015 Årets Företagare i Strömstad. Utmärkelsen delas ut på sommarträffen den 9 juli, då får vi också besök av vår nya VD Günther Mårder som kommer att berätta om sina planer för verksamheten. Glöm inte att anmäla er på Kommunens webbsida.
Nästa Before Work kommer vi troligen att besöka Polisen då det gjorts en enkätundersökning i Västra Götaland som visar att många företagare är oroliga och inte känner sig trygga och att man önskar mer närvaro och bättre respons av polisen vid brottsanmälan.
När all denna information hade förmedlats och frukosten ätits upp var det äntligen dags för Christian Schörling att berätta om Bohus BioTech AB. Företaget startades av Daniel Ogbonnaya i början av -90-talet. Han byggde upp den första fabriken i "Abbahuset" i Strömstad och höll till där ända fram till 2003.
Då köpte man "Jydenfabriken" av kommunen och byggde upp den fabrik som idag är den som producerar alla produkter. Att arbeta med läkemedel och medical device kräver stor noggrannhet, kvalitet och en hygien utöver det vanliga. I fabriken finns "renrum" där det är en så ren miljö som det överhuvudtaget går att få för produktion. Miljöpåverkan är också viktigt för det finns farlig ämnen i processen men detta kontrolleras hela tiden mycket noga.
Hela företagets affärsidé började med att Daniel var med och utvecklade en metod att utvinna hyaluronsyra ur tuppkammar. Denna produkt används sedan för att ta fram ett hjälpmedel vid ögonoperationer. Man behövde något som höll upp hornhinnan medan man bytte ut linsen och här passade hyaluronsyran perfekt. Microvisc blev snabbt en efterfrågad produkt, och många konkurrenter har försökt ta fram likande produkter. Men BBT har fortsatt sin utveckling och har en mycket hög kvalitet på sin produkt.
Produktutvecklingen fortsatte och man tog fram en produkt som kunde injiceras i knäleden och som efter några behandlingar gav mycket bra lindring istället för operation eller till dess att operation kunde ske. Nu hade processen förfinats ytterligare och en ny marknad dök upp nämligen mångas behov av att vara vackra. Fillers blev populärt och med hjälp av hyaluronsyra görs idag både produkter för injicering på klinik och i form av skönhetskräm som fyller ut huden och gör den mjukare och smidigare.
Företaget är idag arbetsgivare till 40 personer, omsätter 65 miljoner och har kunder i över 70 länder. Alla produkter tillverkas i Sverige. För att expandera planeras en fabrik i Portugal och det är en satsning för att kunna underlätta för att komma in på den Brasilianska marknaden som har handelsavtal med Portugal.
Stort Tack till Daniel för att vi fick komma på besök och till Christian för spännande historia och för en intressant rundvandring i fabriken och såklart för frukosten.
Ingela Skärström
Ordförande Företagarna Strömstad