För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ditt företag kan hjälpa Umeå undvika grova våldsbrott

Publicerad 14 sep 2023
Umeås företagare har en viktig roll i att förebygga gängkriminalitet i Umeå.

Den 13 september var det Företagarråd i Umeå igen. En av punkterna på rådet var information från Polisen.

- Ett konkret exempel kan vara att som företag ta kontakt med ungdomsföreningar som GUIF på Ålidhem, Mariehems SK, Ersboda eller Umedalen för att höra hur du som företag kan bidra. Många av de här föreningarna har inte själva de kontakter som krävs för att få sponsring, men det är dessa föreningar som skulle behöva pengarna mest, säger Mats Bäckström, kommunpolis i Umeå.

Redan 2017 flaggade polisen i Umeå för att grövre brottslighet och gängkriminalitet riskerar att få fäste även i Umeå. De skjutningar och grova våldsbrott som sker runt om i Sverige har vi i Umeå hittills varit förskonade ifrån. Men det är bara en tidsfråga innan det kommer hit, säger Mats Bäckström.

Just nu är vår brottslighet fortfarande ganska lokal, men vi ser att den nationella organiserade brottsligheten dyker upp även här.

Och det är våra barn och ungdomar som rekryteras för att begå brotten. Nu måste samhället mobilisera och förutom en samverkan mellan skola, kommun och polis behövs också civilsamhället. Inte minst näringslivet. Genom ökad medvetenhet hos företagsledare kan ett företag göra stor skillnad för att förebygga en snabbt nedåtgående våldsspiral menar polisen.

-Allt yngre personer rekryteras för att begå grova brott. 14-15-åringar tvingas in i brottslighet genom misshandel och hot som ”Om du inte skjuter den här personen, så kommer vi att mörda din syster”, berättar Thomas Palmgren, som är chef för spaning på Umeåpolisen.

Det är enligt polisen avgörande att vi i Umeå agerar kraftigt, att det sker nu samt att vi fokuserar på barn och ungdomar.

Ta sommarjobben eller praktikplatserna till exempel, säger Mats Bäckström. Ge dem inte bara till dina egna barn eller till vännernas barn. Ge sommarjobbet till den ungdom som inte har egna kontakter och som behöver mest hjälp med att komma in i samhället. Det viktigaste vi kan göra är att se till att barnen inte hamnar fel.

En annan förebyggande åtgärd som vi företagare kan göra är att ta kontakt med skolor för att se om det exempelvis finns möjlighet att säkerställa frukost på skolan. Många barn kommer till skolan på tom mage, kanske saknas pengar eller struktur för en bra morgonrutin. Att på tom mage klara skolan fram till lunch är en stor utmaning och ytterligare en faktor som riskerar att få barn att hamna snett. 

Här kan du mer om vad som togs upp på mötet: Företagarrådet 13 september 2023.pdf

Mvh, Styrelsen Företagarna Umeå

Taggar
Fler nyheter från Företagarna