headphones newspaper video-player

Företagsakuten – första hjälpen för Umeås bolag

Umeåföretagen knakar i fogarna när det nya coronaviruset drar fram, och för många är det ekonomiska läget redan kritiskt. Organisationen Företagarna Umeå såg ett behov av snabbt stöd till lokala verksamheter, och med Umeå kommun näringsliv i ryggen skapades Företagsakuten.– Efter den första chocken ser vi nu många som växlar om och tänker nytt, säger Fredrik Leek på Företagsakuten.
Publicerad 30 apr 2020
Företagsakuten: Peter Eklund, Per Lindström, Fredrik Leek, Hanna Wiik och Olof Degerfeldt från Företagarna Umeå är några av de som engagerat sig i Företagsakuten.

För många små och stora företag i Umeåregionen är läget kritiskt. På kort tid har många sett omsättningen störtdyka, och flera verksamheter tvingas permittera och varsla personal – eller till och med stänga ner. Sedan mitten av mars finns Företagsakuten i Umeå tillgänglig utan kostnad för lokala företag som behöver hjälp och rådgivning i krisen. Initiativet är ett samarbete mellan Företagarna i Umeå, Umeå kommun och lokala affärsrådgivare som engagerat sig för att hjälpa lokala företag genom krisen.

– De som vänder sig till oss sitter ofta ganska ensamma, enmansföretag eller organisationer med några få anställda, säger Fredrik Leek, initiativtagare till Företagsakuten.

5.jpg

Fredrik Leek är affärsutvecklare och driver konsultbyrån Revenues i Umeå. På hans kontor, våningen ovanför restaurangen Bodegan, har delar av teamet – på behörigt avstånd från varandra – samlats för en kort lägesrapport. Efter bara två veckor har ett 50-tal företag hört av sig för att få stöd och råd i en ekonomiskt pressad situation, som av allt att döma kommer att betydligt värre innan det blir bättre.

– Det viktigaste vid en sån här kris är att ta fram en plan, och att ta höjd för att det faktiskt kan bli värre än du tror, säger Olof Degerfeldt, ordförande i Styrelseakademien och en av de som engagerat sig i Företagsakuten.

Olof Degerfeldt har lång erfarenhet av affärsutveckling och styrelsearbete, och har guidat företag genom tidigare finanskriser. Och även om läget ser mörkt ut för många ser han att många som kontaktar Företagsakuten har goda möjligheter att klara krisen, inte minst med hjälp av de stödpaket som regeringen tagit fram.

 

DET HÄR ÄR FÖRETAGSAKUTEN

Ett samarbete mellan Umeå kommun, Företagarna i Umeå och ett flertal lokala företagsrådgivare som tillsammans erbjuder rådgivning till företag för att minska ekonomiska konsekvenser av det nya coronaviruset.

Kontaktuppgifter: umea@foretagarna.se

Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor