För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagandet i Lycksele

Publicerad 15 nov 2018
Visste du att det finns 2 103 jobb i de små företagen i Lycksele? Och visste du att företagarna tillsammans med alla anställda i dessa företag bidrar med 152 miljoner kronor till kommunens skatteintäkter?

Företagarna har tagit fram en unik rapportserie där småföretagens betydelse i Sveriges samtliga kommuner illustreras - här kan du läsa om småföretagen i Lycksele.

I Lycksele finns 873 arbetsställen som tillhör privata företag. Nio av tio är så kallade mikroföretag och har färre än 10 anställda och hela 93,2 procent har färre än 50 anställda. Småföretagen utgör en stor majoritet av samtliga företag i kommunen. Under 2017 startades dessutom 53 nya företag i Lycksele enligt statistik från Bolagsverket. Bakom varje företag finns en företagare som vill förverkliga sina drömmar och har tagit kontroll över sin egen försörjning.

Småföretagen skapar 4 av 5 jobb i Sverige. Även i Lycksele skapar småföretagen flest jobb. Totalt har antalet jobb i småföretagen ökat med 702 sedan 1990. I större företag försvann 479 jobb under samma period och den offentliga sektorn har minskat med 683 jobb. I Västerbottens län skapades 15 603 jobb i småföretagen under perioden 1990–2016 och i hela Sverige handlar det om 837 000 nya jobb! 2 103 jobb finns i kommunens småföretag. Det är 35 procent av samtliga jobb i kommunen och 71 procent av jobben i privata företag.

I Lycksele står offentliga sektorn för den största andelen av de kommunala skatteintäkterna. Den totala kommunala skattesatsen i Lycksele är 34,4 procent, varav 11,3 procent till landsting och 23,1 procent till kommunen. Årsintäkterna från den kommunala skattesatsen är 515 miljoner kronor (SCB). 30 procent av skatteintäkterna kommer från småföretag och deras anställda vilket motsvarar: 152 miljoner kronor.

89 procent av småföretagare i länet vill växa och 78 procent ser goda expansionsmöjligheter! Nästan alla företagare upplever dock begränsningar i deras tillväxtmöjligheter. Största tillväxthindret i Västerbottens län är, enligt Småföretagsbarometern, "svårt att finna lämplig arbetskraft". Näst största hinder som företagare upplever är "tuff konkurrens" och efter det följer "höga arbetskraftskostnader".

Vi har sammanställt den här rapporten för att visa hur det lokala näringslivet ser ut och för att synliggöra småföretagens betydelse för din kommun. En stor majoritet av faktan i denna rapport kommer från Statistiska Centralbyrån (SCB), men vi har också använt statistik från Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Bolagsverket och Företagarnas egna undersökningar.

Läs hela rapporten här

Taggar
Fler nyheter från Företagarna