För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarpolitik och tårta på välbesökt vintermingel

Publicerad 14 feb 2020
Var är Sverige på väg rent politiskt? Och vilka står egentligen för merparten av kommunernas skatteintäkter? Det var frågorna som stod i fokus på Företagarnas vintermingel i Stockholm där beslutsfattare och företagare samlades för att hylla landets välfärdsskapare, de som skapar fyra av fem nya jobb.
Ledarskribenter, riksdagsledamöter och företagare samlades på Företagarnas vintermingel. Foto: Greg Daniel. Bläddra för att se fler bilder.

I ett På Spåret-inspirerat quiz, som leddes av Företagarnas vd Günther Mårder, fick deltagarna lära sig att Knivsta har den yngsta medelåldern och att småföretagen är de största skattebetalarna i 208 av landets 290 kommuner. Evenemanget ägde rum på SJ:s huvudkontor med utsikt över Stockholms stadshus.

SJ:s avgående vd Christer Fritzon kommenterade den rådande resetrenden:

- Vi har fått en extraskjuts av klimatet men sett en ökning under flera år. Nu investerar vi 12 miljarder i nya regional- och snabbtåg och upprustade nattvagnar så att fler ska kunna resa klimatsmart.

Vart är vi på väg?

Förutom nätverkande och företagarfakta fick deltagarna även uppleva en paneldiskussion om det politiska läget där Företagarnas politiska strateg Alexandra Hernadi samtalade med ledarskribenterna Lydia Wålsten från Svenska Dagbladet och Anders Lindberg från Aftonbladet.

- Vi är i Skövde, svarade Lindberg på frågan om var Sverige befinner sig rent politiskt.

- Vi kommer drabbas lövhalka och signalfel men kommer inte byta spår. Vi har den här regeringen för våra synder, menade han.

Lydia Wålsten hade en annan bild av läget.

- Vi står på någon slags ändstation och kanske är på väg tillbaka. Det är bra att partierna försöker profilera sig mer. Det är som känslan efter en skilsmässa där man frågar sig själv: Vad tycker jag egentligen? Det är en härlig fas, speciellt för de borgerliga partierna som har möjlighet att återuppfinna sig själva.

Anders Lindberg beskrev den dystra utvecklingen för många arbetarpartier och mittenkoalitioner.

- Vi är i ett läge sedan 2010 där ingen har majoritet och vi vet inte hur vi ska hantera det. Vi har inga förebilder. Vi tittar på Jeremy Corbyn och Hillary Clinton och ser de som förlorar. Och vi vet inte hur vi ska göra.

Som gjort för långbänk

- Hur har leveransen varit rent företagarpolitiskt efter januariavtalet? frågade Alexandra Hernadi.

- Det såg väldigt bra ut, som hämtat från Företagarnas hemsida. Men vad har hänt? Saker börjar malas ned och fackförbunden kräver mer tid och Magdalena Andersson har lyckats skjuta upp den planerade skattereformen, förklarade Lydia Wålsten.

Processen är som gjord för att dra saker i långbänk menade Anders Lindberg.

- Partierna bakom januariavtalet har fattat beslut över en natt. Men det är inte så processen fungerar. LAS och skatteformen kräver flera parters inblandning. Mycket går inte att genomföra för att det inte går att ta fram ett papper utan att ha med ideologerna. Det är många andra som har inflytande och de är inte lojala mot avtalet. Därför ser det ut som det gör.

- Svensk politik har präglats av konsensus. Det gick inte för Socialdemokraterna att gå åt vänster. Medan SD blivit har mer marknadsekonomiska och Moderaterna tvingas in åt mitten. Det kan förändra den skattepolitiska riktningen vilket vi på SvD tycker är tråkigt, replikerade Wålsten.

Anders Lindberg efterlyste fler forum och mötesplatser där arbetsmarknad och näringspolitik står överst på agendan.

- När jag kliver ut ur Twitter och in i verkligheten inser jag att folk inte är som de verkar på nätet. Att göra upp över blockgränserna och mellan näringslivet och facken och sedan skaka hand – det är så vi löser problem i Sverige.

Efterlyser äkthet

- Hur ska då partier och näringslivsorganisationer agera för att vinna väjarnas förtroende inför nästa val?

- Mitt råd är att vara underifrån och inte föra elitens budskap. Att vara äkta är det nya regeringsdugliga. Det som förut ansågs som regeringsduglighet är idag motsatsen till regeringsduglighet. I näringslivet är det ”money talks”, i politiken är det mandat som gäller, avslutade Lindberg.

- Vi har hamnat i ett dödläge där partierna har svårt att få saker gjorda åt båda håll. Politikerna måste visa att de tar tag i problemen, annars kommer förtroendet för beslutsfattare fortsätta att sjunka fortsatte, Lydia Wålsten.

Se fler bilder från kvällen i bildgalleriet på Facebook och ta gärna del av Företagarnas kommunrapporter här.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna