I panelen fanns företrädare från Företagarna Nyköping/Oxelösund Ulrika Juul, Svenskt Näringsliv, Handelskammaren och Nyföretagarcentrum på plats. Från kommunen deltog kommunstyrelsens ordförande, chefen för samhällsbyggnad samt näringslivschef.

Dialogen delades upp i två delar där den första delen behandlade samtal om näringslivsklimatet och panelen fick bland annat frågan ” Vad betyder ett bra företagsklimat?”

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström menar att det handlar om att skapa rätt förutsättningar för företag att kunna växa. Kommunen ska hjälpa till att driva tillväxt exempelvis genom att skapa en bra infrastruktur som ger fler affärsmöjligheter och en ökad servicesektor. Urban berättar att man från kommunens sida aldrig skrivit så många köpesavtal på mark som man gjort de senaste två åren.

Näringslivschef Maria Karlsson uttryckte att det ska vara lätt att göra rätt och att kommunen ska ge service i alla frågor från bygglov till kompetensförsörjning. Hennes önskan är att företagen ska känna att kommunen bryr sig om företagen och att det finns en förståelse parterna emellan.

God service och bemötande är vägen framåt

Samtliga paneldeltagare var eniga om att en kommun behöver agera som EN organisation och att dialogen mellan avdelningar och handläggare kan förbättras.

- Det ska inte hänga på en handläggare utan ett ärenden ska lätt kunna flyttas om någon är borta,  beslut får inte hamna mellan stolarna, Ulrika Juul, ordförande Företagarna Nyköping/Oxelösund.

En annan aspekt som panelen kunde samsas kring var vikten av ett gott bemötande och att tjänstemän är på plats för att stötta och hjälpa företagen att göra rätt. Chefen för samhällsbyggnad Maria Ljungblom beskriver hur hon vill att företagen ska bli guidad till hur man kan gå vidare även om man får ett negativt beslut. Här handlar det enligt Maria om att bygga en kultur som gör att god service och bemötande sitter i ryggraden och ingår som en naturlig del av tjänsten.

Rädslan att göra fel kan leda till nekande beslut 

Det finns enligt företrädare för kommunen ibland en rädsla att fatta felaktiga beslut hos handläggare. Detta är något som Urban Granström betonar att kommunen ska jobba med ur ett ledarskapsperspektiv. Det är enligt honom viktigt att handläggare känner att det har en uppbackande organisation bakom sig som ska tolka beslut fördelaktigt om det går och att hadnläggare bör gå långt i den rådgivande rollen. Behovet av stöd bekräftas av Företagarnas Ulrika Juul. 

- Småföretagare har mindre muskler än storföretagare. Här saknas oftast specialister som HR-och ekonomiavdelningar. Då är det än viktigt att det blir en ömsesidig och bra dialog, säger Ulrika.

Ulrika betonade också vikten av att hålla vad man lovar och att beslut från kommunen måste stå kvar längre än en mandatperiod annars får det stora konsekvenser för företagen.

Panelen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Att näringslivet agerar gemensamt var panelen eniga om som en framgångsfaktor.  Snabba lösningar finns inte alltid  men att det ofta går att göra förbättringar. En väg framåt menade panelen var att öka kommunikationen och transparensen både i med-och motgång.  

-Gör er tillgängliga. Agera proaktivt ej reaktiv och våga äga din historia, var Maria Björk Hummelgren Handelskammaren, råd till kommunens företrädare.

Just kommunikationen var en röd tråd genom samtalet.

-Det handlar ofta om god kommunikation och att synliggöra  processer. Vi har en dialog men den kan absolut bli tydligare. Det finns företagare som upplever att de blir runtskickade och saknar återkoppling från kommunen. Det är ett problem, säger Ulrika. 

Hon beskriver hur detta skapar en frustration som sprider negativ känsla och kan påverka den generella uppfattningen om service gentemot näringslivet. 

Nu är det allvar

Kommunföreträdarna uttryckte att de menade allvar med att göra förbättringar och ta nya grepp för näringslivsklimatet och att man välkomnar förslag och input. Det finns också en vilja från företrädarna att besöka företagen mer samt delta på fler träffar där företagare möts. Man vill att Nyköping ska vara en kommun som där människor vill leva bo och verka och att här ska företagen få tillväxt. Kanske stämmer det som kommunstyrelsens ordförande  Urban Granström uttrycker det:

-Vi har gått från brännvin och gästabud till Skavsta och tillväxt! 

Ulrika Juul uppmanar företagare att engagera sig i frågor som de vill förändra och att det faktiskt inte behöver var så svårt att vara med och påverka.

-Vi på Företagarna är en direktkontakt in. Ta upp frågorna med oss så hjälper vi er vidare.

Företagarna Nyköping/Oxelösund vill mana sina medlemmar att skicka in sina frågor och funderingar till nästa dialogmöte redan nu! Tyck till eller ställ en fråga här