För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ingen vinner på att köra sjuttiotalet i repris

Publicerad 15 jan 2024
Jämlikheten kan öka genom att göra alla fattigare, men det är inget framgångsrecept.
Företagarnas vd Benjamin Dousa i TV4 på måndagen. Foto: Skärmavbild från TV4.

På måndagen gästade Företagarnas vd Benjamin Dousa TV4 för att delta i en panelsamtal om ojämlikhet tillsammans med Dagens Nyheters ledarskribent Susanne Nyström och Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg.

Panelen samlades apropå en internationell rapport från den globala organisationen Oxfam som illustrerar ojämlikhet med att världens fem rikaste personer fördubblat sina förmögenheter sedan 2020, samtidigt som nästan fem miljarder människor blivit fattigare. En brutal värld för majoriteten, en underbar värld – för några få, står det i den svenska sammanfattningen av rapporten.

Företag skapar välstånd

Oxfam Sverige lyfter apropå den fram att de fem rikaste svenskarna äger mer än 60 vad procent av landets befolkning tillsammans gör, och efterlyser ökad beskattning av de rikaste individerna och företagen, samt införande av en permanent förmögenhetsskatt och en tillfällig skatt på extraordinära vinster för företag.

I TV4 efterfrågade Benjamin Dousa perspektiv på utvecklingen:

− Sedan 80-talet har alla fått det bättre. Varenda grupp i samhället har fått det bättre. Vi lever längre, vi har högre realinkomster, alla har fått det bättre. Vi har mer resurser att fördela till nya skolor, till sjuksköterskelöner, till fler poliser.

Priset för global tillväxt går till…

Är miljardärer ett problem?

Det finns ett problem med att fokusera på ojämlikhet på det sätt som Oxfam Sverige gör, sade han. För om ett framgångsrikt företag som Spotify inte hade startats i Sverige skulle ägarna, som nu är miljardärer, finnas någon annanstans. Det skulle förvisso synas i jämlikhetsstatistiken, men Sverige skulle ha gått miste om skatteintäkter och jobb.

Oxfam föreslår att staten ska ta över företag och annan maktfördelning som för tankarna till politiken som fördes på 1970-talet. Det är inget att sträva efter, sade Benjamin Dousa.

− Vad var det som hände på sjuttiotalet? Jo, vi hade ingen tillväxt. Det var det enda decenniet i modern tid när vanliga familjer inte fått det bättre. Företag flyttade från Sverige till andra länder, sade Benjamin Dousa.

Dagen då företagarna röt ifrån

Vill du veta vad debatten har med tandborstning att göra och vad Susanne Nyström och Anders Lindberg sade? Se hela inslaget i TV4.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna