För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välkommen höjning av rot-avdraget – men för kortsiktigt

Publicerad 11 sep 2023
Det är bra att rot-avdraget blir större nästa år, men i stället för att vara en tillfällig åtgärd för att motverka lågkonjunktur borde förändringarna vara långsiktiga och bidra till hållbara skatteregler, anser Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Företagarna välkomnar måndagens besked från regeringen om att rot-avdraget höjs 1 juli 2024 samt att takbeloppen i de båda skatteavdragen rot och rut separeras.  

− Vi har efterlyst en höjning av rot-avdraget så det är ett välkommet besked som regeringen nu lämnar, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.   Patrick rund.png

Smolket i bägaren är att det handlar om en enbart tillfällig förändring av rot-avdraget. Den gäller under perioden från 1 juli till och med 31 december 2024.  Även separationen av taken anges vara tillfälliga, även om det i skrivande stund inte framgår hur länge den ska gälla.  

− Sådana här tillfälliga ändringar av skatteregler minskar förutsebarheten i skattesystemet och gör rot och rut-avdragen mer till konjunkturinstrument än hållbara skatteregler, säger Patrick Krassén. 

Långsiktiga spelregler

Finansminister Elisabeth Svantesson ser förändringen just precis som en åtgärd för att ge en stimulans till bygg- och bostadsbranschen som tyngs av den vikande konjunkturen. Enligt Patrick Krassén återstår att se vilka effekterna blir.  

− Det är osäkert om utbudet på just rot- och rut-tjänster är såpass snabbt anpassningsbart att företag kommer att kunna möta en tillfälligt ökad efterfrågan som bara gäller ett halvår. En så kort period av undantag gör det svårt att planera för nyanställningar i de berörda företagen, säger han.  

Företagarna anser att en stärkt arbetslinje kräver att företagen kan ha långsiktighet för sitt jobbskapande. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna