För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dags att tänka på refrängen?

Publicerad 15 jun 2023
Dagen för ett ägarskifte kommer för alla företagare förr eller senare. Man gör bäst i att möta den dagen väl förberedd, skriver Företagarnas skattepolitiska expert och policychef, Patrick Krassén.
Patrick Krassén är Företagarnas policychef och skattepolitiska expert. Foto:: Oskar Omne.

Det ska vara lätt att starta och driva företag i Sverige. Småföretagen är jobbmotorn i ekonomin och vi vill se fler växande företag. Dessa är välkända ståndpunkter, särskilt för den som följt Företagarna de senaste åren. Numera är de också del av regeringens ambitioner, enligt Tidöavtalet.

Mindre uppmärksammat är frågan om villkoren för företag när ägandet ska förändras. Ägar- eller generationsskifte är en oerhört viktig händelse i ett företags liv – men tyvärr ofta en krånglig process.

Många företagsledare är gamla

Företagarna har presenterat en ny rapport där vi har kartlagt svenska företagsledares åldersstruktur och deras inställning till ägarskifte. Var sjunde företagsledare är över 65 år. I deras företag arbetar omkring 200 000 personer. I vissa kommuner är det uppemot en fjärdedel av företagen som har företagsledare runt pensionsåldern. Det är alltså relativt många som berörs av potentiellt förestående ägar- och generationsskiften.

Rapport: Dags att tänka på refrängen? Ägar- och generationsskiften i svenska företag.

Oroväckande inställning till ägarskifte

Av undersökningen framgår också att en ökande andel har börjat förbereda inför ägarskifte. Samtidigt anger tre av fyra företagare att man bedömer att ett ägarskifte tar max två år att genomföra, från första förberedelser till fullt genomfört.

Detta är aningen oroväckande, då många experter framhåller att processen ofta tar betydligt längre tid än så. Enbart skatteaspekterna vid ägarskifte i fåmansföretag innebär att tiden snarare kan vara fem-sex år.

Ur rapporten: Hur ser företagare på ägarskifte?

Komplicerade frågor

Ägarskiften aktualiserar en rad frågor, såväl för företaget som de övertagande ägarna samt den lämnande företagaren. Ska grundaren sälja sina andelar eller överlåta dem som gåva? Om barnen ska ta över ägandet, hur ska andelarna fördelas? Vem ska ta över den operativa driften, om det handlar om ett ägarlett företag? Om man överväger att skifta ägandet till anställda, hur ska de anställda organisera och finansiera ägarövertagandet?

Dessa frågor kräver oftast rådgivning från externa experter. Det kan handla om bolagets revisor, men det kan även behöva kopplas in juridiska specialister, och kanske representanter för bank eller andra långivare. Och då har vi inte beaktat mer ”mjuka” faktorer, som potentiella meningsskiljaktigheter inom familjen, eller vad den lämnande ägaren ska ägna sig åt efter företagandet.

Allt detta är skäl till att mer information om ägarskiftesprocessens aspekter borde finnas tillgängligt – till exempel skulle man kunna lyfta fram det mer på myndighetsportalen verksamt.se.

Ur rapporten: Företagarnas förslag på åtgärder

Börja i god tid

Oavsett hur och när man avser att genomföra ägarskifte, är grundregeln att börja i god tid. Det kan vara lättare sagt än gjort – för många företagare ligger fokus av naturliga skäl på hur man ska driva och utveckla företaget, inte på hur man ska lämna verksamheten. Men det kommer för alla företagare förr eller senare en dag då det blir nödvändigt att ägandet går vidare. Man gör bäst i att möte den dagen väl förberedd.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna