För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Snabbväxaren i Strängnäs tar elbranschen framåt

Publicerad 23 feb 2023
I höstas vann hennes företag Strängnäs klimatpris. För den som pratar med vd:n och grundaren av Energy Effective Solutions, Ida Norström, är det tydligt att hon har en passion för elbranschen – både för att modernisera den och för att minska miljöpåverkan i samhället.
Günther Mårder möter Ida Norström, vd, Energy Effective Solutions. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Cornelia Jönsson.

Ett gäng nymonterade laddstolpar vid parkeringen skvallrar om att besökare kommit rätt. Intill en porlande bäck och med en pampig herrgård som utsikt, ligger Energy Effective Solutions (EES).

– Jag ville starta ett modernt elinstallationsföretag och satsa på teknik som solceller och laddboxar, som behövs för att klara omställningen till fossilfritt, berättar Ida Norström för Günther Mårder som besöker verksamheten.

Växer ur lokalerna

Hon tillägger att den gula byggnaden vi befinner oss i har varit huvudkontor för Åkers Bruk – numera Åkers International – som grundades redan 1584. Tillsammans med Åkers Krutbruk är det ett av Sveriges allra äldsta företag. Verksamheten pågår fortfarande, i klart större lokaler runt hörnet.

Faktum är att EES också är på väg att växa ur sina lokaler.

– Vi flyttar snart till ett större kontor inne i Strängnäs, med större lager. Vi vill slippa vara beroende av grossister och hellre bygga upp vårt eget lager, konstaterar Ida Norström som lite senare i vår fyller 25.

Fastnade för elektrikeryrket 

Det har redan gått tio år sedan hon fastnade för elektrikeryrket. När det var dags för prao i högstadiet valde klass-kamrater att vara på sina föräldrars jobb, eller på pizzerior för att få gratis lunch.

– Det lät lite tråkigt. Jag såg till att få praoa hos min granne Staffan som hade en elektrikerfirma. Efter det fick jag timanställning och extrajobbade på kvällar, helger och lov för att lära mig mer. I början var jag för ung för att få lön, så jag fick presentcheckar på SIBA, skrattar Ida.

I gymnasiet valde Ida Norström el- och energiprogrammet. När det blev dags att driva övningsföretag i skolan startade hon Elservice UF som vann silver när Årets tillväxtföretag korades under SM i UF-företagande 2017.

Du startade ditt aktiebolag efter gymnasiet, undrar Günther Mårder?

– Ja, jag såg en nisch i branschen. Fler och fler var intresserade av solceller och köpte elbilar, men ingen av elinstallatörerna här i trakten var inriktade på det. Så jag övertygade Staffan om att bli anställd hos mig. Han har varit elektriker i 20 år och med hans nätverk fick vi en flygande start.

Det är inte självklart för alla att våga bli företagare och vd direkt efter studenten?

– I starten visste jag inget om att driva företag. Men jag gillar att sälja. Som liten sålde jag mitt lösgodis till mina syskon, det började där. Sedan har jag fortsatt att dra in egna pengar och gå mot strömmen i mina val. Alla andra i min familj är till exempel statligt eller kommunalt anställda. Pappa är militär, mamma sjuksköterska, även mina syskon jobbar inom vården.

Hur många är ni i företaget i dag?

– Vi är 15 personer, dubbelt så många som i fjol. Vi har också fördubblat omsättningen. EES omsatte ungefär 22 miljoner 2022, med cirka 2 miljoner kronor i vinst. Och det ser ljust ut för 2023. Andra veckan i januari hade vi redan ordrar för 15 miljoner kronor.

”Vi vann vår första offentliga upphandling nyligen också, åt Salems kommun, med solceller på en förskola och en skola”

Vad är målet för EES?

– Vi ska bli störst i Europa i vår bransch. Jag har stora visioner och drömmar. Det har vuxit fram mycket tack vare att jag har breddat mitt nätverk och omgett mig med andra företagare. Det vidgade mina vyer och jag tänkte större för att de gjorde det.

Ni profilerar er annorlunda än många andra i branschen på er hemsida. Med hållbarhet i fokus, som ett starkt kall?

– Hemsidan var faktiskt det första jag investerade i, för företaget. Jag hade just köpt lägenhet och tänkte att jag får väl sälja den i värsta fall. Det är så viktigt att man ser grund-idén med företaget. Vi är en elfirma som bryr oss om miljön. Och vi säljer absolut mer på grund av det.

EES tar också ställning på fler sätt lokalt?

– Ja, vi stöttar flick- och damidrott. Jag har själv spelat hockey och fotboll och vet hur viktig lagidrott är för unga. Jag vet hur olika villkoren kan vara för dam- och herrlag. Så det är vårt sätt att visa socialt ansvarstagande. Det säger något om vårt företag och våra värderingar.

Utöver ert arbete med solceller och laddboxar, gör ni traditionella el-jobb också?

– Det är egentligen vår kärnbusiness. Vi har till exempel ett stort projekt i Strängnäs med 111 lägenheter, kvarteret Kungsfiskaren. Först fick vi elarbetet, sedan fick vi även uppdraget med solceller och laddboxar.

Har ni provat att ge er in i offentliga upphandlingar?

– Ja, vi vann vår första offentliga upphandling nyligen åt Salems kommun, med solceller på en förskola och en skola. Det händer överlag mycket nu tack vare vårt stora lägenhetsprojekt. Det här är en förtroendebransch, alla vill se resultat och nu har vi ett bra, större referens-case. Vi räknar på tre storprojekt med privata byggare, bland annat en förfrågan från PEAB.

Vilka nya steg funderar du mer på just nu?

– Vi håller på och startar en service-avdelning. Det är ingen superaffär i sig att till exempel byta ett eluttag hemma hos någon, men det gör att de ringer oss igen när det är dags för större jobb. Vi hinner också visa att vi är effektiva med vår och kundens tid. Vi har alltid med oss rätt material från start och vi har ingen gammaldags jargong.

Många i er bransch får det tufft nu som det ser ut. Vilka talanger lockar du gärna över till er om du får chansen?

– Talanger som är sugna på att starta en filial i Eskilstuna och i södra Stockholm, gärna någon med elektrikerbakgrund som också är säljare. Det skriker vi efter. Vi försöker också variera ålder och bakgrund här på EES. Vi tittar mycket på vad du kan, inte exempelvis hur gammal du är. Vi har en 21-årig solcellsmontör med suveräna ledaregenskaper. Därför chefar han nu över andra som jobbat i kanske 40 år.

Vad ser du på sikt, för din egen del?

– Jag brinner för elbranschen. Men på sikt tar jag nog in någon annan på vd-posten. Jag är hellre visionär i företaget. Vad är nästa teknik vi borde satsa på? Hur kan folk sänka sin energiförbrukning, inte bara sänka kostnaderna? Vi funderar på att lägga till bergvärmeinstallationer bland våra tjänster, att köpa upp någon firma eller starta själva. Vi borde nog även starta takfirma framöver, ofta behöver taket läggas om innan vi installerar solceller. Så det finns en poäng.

Fakta om mötet


Mitt möte: Ida Norström, vd och grundare för Energy Effective Solutions Mälardalen AB (EES).
Om företaget: Bolaget EES installerar såväl solceller som ladd-boxar vid sidan av traditionella eljobb. Företaget har vunnit flera priser och fördubblade antalet anställda i fjol.
Därför bokade jag mötet: 24-åriga Ida Norström har redan, osannolikt nog, tio års erfarenhet av elektrikerbranschen, först via grannen Staffan Schagers företag, sedan i eget AB. Med nya ögon och fokus på hållbarhet utvecklar hon både bolaget och branschen.
Plats: Åkers styckebruk – en av landets äldsta bruksorter – i Strängnäs, i Sörmland.

 


Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna