För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Om vattnet kommer – klarar ditt företag en översvämning?

Publicerad 9 aug 2023
Genom att följa några enkla råd står ditt företag bättre rustat i händelse av stigande flöden och översvämningar.

I början av sommaren såg många torka och bränder som säsongens stora väderrelaterade risk för fastigheter och verksamheter, inramad av en till synes evigt klarblå himmel. Sedan började det regna. Vi fick vattendränkta campingar, tomma uteserveringar och en skog av uppfällda paraplyer. Som ett yrväder en augustikväll kom sedan Hans, ovädret som fyllt källare med vatten, spolat bort vägar, dränkt grödor och fått ett tåg att spåra ur. I Åre har den i vanliga fall sävliga Susabäcken forsat fram genom byn och orsakat så stor skada att det gick ut ett VMA under natten till tisdagen som uppmanade alla i närområdet att stanna inomhus.

Beredskap mot översvämningar

I ett meddelande på X, tidigare känt som Twitter, underströk civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin häromdagen att fastighetsägare inte kan räkna med att få hjälp om källaren översvämmas, eftersom Räddningstjänsten kan behöva prioritera liv, hälsa och samhällsviktig verksamhet.

Det gäller alltså att vara förberedd om det finns risk att ens hem eller företagslokaler påverkas av höga flöden. På Krisinformation finns en checklista som punktar vad man bör göra före, precis innan, under och efter en översvämning.

Vad säger företagsförsäkringen?

Innan olyckan är framme och vattnet börjar stiga är det en god idé att se över vad företagsförsäkringen täcker om du blir stående med skador orsakade av översvämning. Rent generellt brukar inte försäkringar ersätta skador som du själv orsakat, så allt från att se över var parkeringar ligger, till möjlighet att kunna stänga ventiler och flytta på utrustning och annat som kan vattenskadas när en prognos varnar för höga flöden är väl använd tid.Karin_Berggren_rund_liten.png

− Ett tips är att se över om företaget har en avbrotts- eller stilleståndsförsäkring i sin företagsförsäkring, eftersom det ofta inte bara är sakskador som uppstår vid översvämning. En stilleståndsförsäkring kan täcka så kallade onyttiga lönekostnader när verksamheten är stängd, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.

Vad ska man säga till de anställda?

Om olyckan är framme gäller det att både hålla huvudet kallt och vara metodisk. Är det säkert att köra fram om vattnet fortfarande strömmar? Finns det el som är påslagen i fastigheten? Har du det du behöver med dig för att kunna filma och fotografera skadorna inför kontakten med försäkringsbolaget? Det låter som självklarheter, men det är lätt att säga innan man står där med vatten upp till knäna och försöker ta in vad som har hänt.

− Som arbetsgivare är det viktigt att du tänker på att dina anställda ska ha en god och säker arbetsmiljö, även om lokalerna är vattenskadade. Om du måste hålla stängt och din personal vill hjälpa till behöver du se till att du och dina anställda inte utsätts för onödiga risker, säger Karin Berggren. 

Om anställda inte kan ta sig till arbetsplatsen och inte kan utföra jobbet på distans kan en arbetsgivare göra löneavdrag. Sådana aspekter av anställningsförhållanden kan vara bra att ha nedtecknade så att man inte behöver fatta svåra beslut när tankarna är på annat håll.

− En anställd ska stå till arbetsgivarens förfogande och om det inte går att ta sig till jobbet på grund av en översvämning skurit av vägar kan det vara okej med löneavdrag, säger Karin Berggren.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna