För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hur blir man bra på att nätverka?

Publicerad 16 aug 2023
Genom att interagera med människor inom ditt nätverk kan du lära dig nya saker, få insikter om branschtrender och ta del av värdefulla råd och tips, skriver Emma och Emma.

Det är ingen överdrift att säga att kontakter och nätverkande spelar en viktig roll för framgång. Att ha ett starkt och välfungerande nätverk kan öppna dörrar till nya möjligheter, karriärförflyttningar och affärsrelationer.

På dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är det inte bara vad du kan göra som räknas, utan också vem du känner. Att ha ett brett och relevant nätverk kan ge dig tillgång till nya möjligheter som annars kanske inte skulle vara tillgängliga för dig. Genom att nätverka kan du lära känna människor inom ditt branschområde, potentiella arbetsgivare och affärspartners.

Nätverket kan ge rekommendationer

En av de största fördelarna med nätverkande är att det kan leda till att du blir rekommenderad för jobb eller projekt. Många jobbmöjligheter kommer faktiskt aldrig att annonseras offentligt, utan går i stället till personer som rekommenderas av någon inom företaget eller branschen. Genom att bygga upp ett starkt nätverk kan du öka dina chanser att bli rekommenderad för sådana möjligheter.

Att nätverka kan också ge dig tillgång till kunskap och erfarenheter som du annars inte skulle ha haft. Genom att interagera med människor inom ditt nätverk kan du lära dig nya saker, få insikter om branschtrender och ta del av värdefulla råd och tips. Detta kan vara ovärderligt för dig och ditt företagande.

Nätverksträffar kan ge nya kontakter

För oss har nätverksträffar alltid varit prioriterade eftersom de ger oss möjlighet att knyta kontakter och bygga relationer med både nya och bekanta ansikten. Spänningen i att träffa nya människor och träffa gamla kontakter är något vi verkligen uppskattar. Genom dessa evenemang skapar vi meningsfulla kontakter och nyttjar möjligheter till samarbete och kunskapsutbyte. Vi letar oss till event att gå på och skapar även våra egna.

Vi stöter ofta på personer som tycker att det är skrämmande att träffa nya människor och som har svårt att veta hur man nätverkar. Det är lätt då att de sitter tysta och inte alls får ut något av den tiden som de lagt ner på att faktiskt ta sig till det eventet. Sanningen är att en av oss (Emma G) varit folkskygg under en tid, så vi vet att med lite träning så går det att göra stora förändringar.

Alla kan bli bra på att nätverka

Vi kommer vill ge dig tips på hur du kan lyckas bättre, tipsen kanske känns övermäktiga för dig som tycker att det är jobbigt att nätverka, men kanske kan du ta dig an ett tips i taget? Då kan du successivt bli mer bekväm i dessa sammanhang och kanske börjar du gilla det precis som vi gör. 

Det är viktigt att vara engagerad och aktiv. Att bygga och underhålla ett nätverk kräver tid och ansträngning, så det är viktigt att du är villig att lägga tid på det. Du bör vara beredd att delta i nätverksevenemang, ta initiativ till möten och hålla kontakten med dina kontakter regelbundet.

Att nätverka handlar inte bara om att ta, utan också om att ge. Var beredd att erbjuda din hjälp och expertis till andra inom ditt nätverk när du kan. Genom att vara generös och hjälpsam skapar du en positiv relation med dina kontakter, vilket kan vara avgörande för att bygga ett starkt nätverk.

Sist men inte minst behöver du lyssna. Det handlar inte bara om att prata om dig själv och dina framgångar, utan också att vara en bra lyssnare. Visa genuint intresse för dina kontakters arbete och utmaningar, och var beredd att ställa relevanta frågor. En bra kommunikation är grunden för att bygga starka och meningsfulla relationer.

Fem tips på hur du blir bättre på att nätverka

Här är några tips för att göra ditt nätverkande mer effektivt och framgångsrikt:

1. Var tydlig med dina intentioner: När du nätverkar är det viktigt att du är tydlig med vad du letar efter och hur andra kan hjälpa dig. Detta gör det lättare för dina kontakter att förstå hur de kan stödja dig och dina mål.

2. Var beredd att ge innan du tar: Som tidigare nämnts handlar nätverkande inte bara om att ta, utan också om att ge. Var beredd att erbjuda din hjälp och expertis till andra inom ditt nätverk. Genom att vara generös och hjälpsam kan du bygga förtroende och skapa ömsesidiga relationer.

3. Var aktiv i sociala medier: Sociala medier är ett kraftfullt verktyg för att bygga och underhålla ditt nätverk. Var aktiv på plattformar som LinkedIn och Facebook, genom att dela relevant innehåll, delta i diskussioner och ansluta till personer inom ditt branschområde. Genom att vara aktiv på sociala medier kan du utöka ditt nätverk och visa din expertis och engagemang för ditt område.

4. Var närvarande och engagerad: När du nätverkar är det viktigt att du är närvarande och engagerad. Var aktiv på nätverksevenemang och organisera möten med dina kontakter regelbundet. Var lyhörd och lyssna aktivt när du interagerar med dina kontakter. Genom att vara närvarande och engagerad visar du att du värdesätter dina kontakter och relationer.

5. Glöm inte att slappna av och var dig själv. Ta med dig ovanstående tips och testa dig fram. Till slut kommer det att sitta i ryggraden. Precis som med mycket annat så krävs träning, man lär sig mer och mer för varje nätverksevent, efter varje personligt möte, för alla är olika. Men med dessa tips i ryggsäcken så är det viktigt att också slappna av så du inte springer runt som en målfokusering robot.

I slutet av dagen så är det människor som gör affärer med varandra. Man väljer oftast att göra affärer och samarbeten med någon man tycker om. Så Du; ja, Du är din absolut största tillgång

 

Taggar
Riks Krönika
Fler nyheter från Företagarna