För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Respektera rätten att inte sluta kollektivavtal

Publicerad 28 apr 2023
När fackliga organisationer använder oproportionerliga stridsåtgärder mot företag för att tvinga dem att sluta kollektivavtal urholkas avtalsfriheten, skriver Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

I Sverige ska ingen tvingas in i avtal de själva inte vill ingå. Påtryckningar kan till och med tolkas som utpressning och vara straffbart. Det är bra. Mindre bra är att rätten att avstå från att sluta avtal står sig slätt mot fackliga organisationer som vill tvinga in ett företag i kollektivavtalsmodellen. De kan ta till stridsåtgärder enligt Medbestämmandelagen. Åtgärder som förr eller senare oftast tvingar företag in i ett oönskat avtal.

När du får oväntat besök

Så här brukar det gå till. En facklig organisation kontaktar ett företag och berättar att den vill att företaget tecknar kollektivavtal. I vissa fall kommer fackliga företrädare oanmält till företaget och uttrycker sin önskan i termer som inte kan beskrivas som annat än krav.

En del företagare blir tagna på sängen och undrar vad det hela handlar om. Företagaren svarar kanske att han eller hon vill gå igenom vad avtalet innehåller och ber att få tid att tänka igenom vad det skulle innebära. Det får en del fackliga organisationer att känna sig provocerade och påpeka att de minsann kan ta till stridsåtgärder om inte företaget ger med sig.

Fem myter om kollektivavtal

Slår dövörat till

Till saken hör att det kanske inte ens finns en enda medlem i den fackliga organisationen på företaget. Det kan också vara så att de anställda och arbetsgivaren diskuterat hur de vill ha det och kommit fram till en bättre lösning än den som ges av kollektivavtalet.

Självklart är det ju så att det finns bra villkor i företag som inte har kollektivavtal. Lönerna kan vara högre, det kan finnas bra tjänstepensionsavtal, vettiga försäkringar, bra arbetstider och allt annat som gör att de anställda är nöjda med arbetsvillkoren. Trots det händer alltså att fackliga organisationer vill utnyttja sitt maktövertag och tvinga in ett sådant företag i ett kollektivavtal. Varför? Handlar det om att visa sin makt? Eller kanske rör det sig om att kunna ansluta fler medlemmar?

Skramlar med stridsåtgärder

När en facklig organisation lägger ett varsel om stridsåtgärder har de allra flesta företag inte så mycket att välja på. Speciellt inte om motståndaren är en av de fackliga organisationer som kryddar ”erbjudandet” med att ringa till företagets kunder och leverantörer för att baktala det. Visst är det ett mycket fult knep för att tvinga in företaget i kollektivavtal? Lyckligtvis tar inte alla fackliga organisationer till det. Tack så mycket för det!

När en facklig organisation tar till en blockad och står utanför företaget och delar ut flygblad med mer eller mindre sanna påståenden skadar det företaget och dess kunder. Det har de fackliga organisationerna – inte alla – väldigt lite förståelse för. Speciellt ett avtalsår som detta då många kollektivavtal ska om förhandlas.

Storstäda kollektivavtalsretoriken!

Ett nej är ett nej

Vi på Företagarna anser att rätten för ett företag att säga nej till ett kollektivavtal måste respekteras. Om ett företag kan visa att deras löner och andra villkor är i paritet med ett kollektivavtal som skulle kunna gälla för arbetsplatsen så ska inte en facklig organisation kunna tilltvinga sig ett kollektivavtal genom stridsåtgärder. Om den fackliga organisationen inte fått ett okej från en majoritet av alla anställda på arbetsplatsen att de vill ha kollektivavtal borde det vara förbjudet att vidta stridsåtgärder. För att det ska bli så behöver Medbestämmandelagen ändras både vad gäller proportionalitet och när stridsåtgärder får vidtas.

Det borde också vara självklarhet att de fackliga organisationerna inte får skada ett företag genom förtal eller andra mer eller mindre osanna påståenden som lämnas till kunder och leverantörer.

Sex av tio företag med 1–49 anställda har i dag valt att stå utanför kollektivavtalsmodellen. Deras rätt att avstå måste respekteras.

Fler nyheter från Företagarna