För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gasbranschen om slopad skattebefrielse: ingen såg det komma

Publicerad 13 apr 2023
Stockholm Gas och övriga företag i branschen arbetar för ett snabbt återinförande av skattebefrielse för biogas och ser möjligheter i EU:s allmänna gruppundantagsförordning.
Foto: Stockholm Gas.

Biogasen har stigit mer i pris än vad pizzaägaren Valerio Amico i Stockholm räknade med när han växlade över från naturgas. Dessutom har en EU-dom gjort att företag inte längre får tillbaka på skatten på biogas. Det har Företagarna Nyheter berättat om i Biogassmäll för pizzerian.

I artikeln berättar Valerio Amico att han känner sig upprörd över att gasnätet i Stockholm använt priset på biogas som ett försäljningsargument.

Biogassmäll för pizzerian

Vill ha långsiktiga och stabila förutsättningar

Från Stockholms gas sida menar man att biogas är en viktig del i den gröna omställning som behövs för att Sverige ska nå sina klimatmål, men att det är förståeligt att de tvära kastet i förutsättningarna skapar upprördhet.

− Vi tillsammans med biogasbranschen var väldigt glada när EU-kommissionen godkände den svenska skattebefrielsen fram till 2030. Äntligen fick vi och våra kunder långsiktiga och stabila förutsättningar. Jag kan säga att ingen kunde ana att godkännandet skulle försvinna redan efter två år, säger Karl Oskar Apel, kommunikatör på Stockholm Gas AB.

Stockholm Gas arbetar för ett snabbt återinförande av skattebefrielse för biogas. Tillsammans med övriga medlemsföretag i branschorganisationen Energigas Sverige har de skickat brev till berörda svenska ministrar och uppmanat regeringen att återställa skattebefrielsen.

Lösning inom räckhåll?

Enligt Stockholm Gas och Energigas Sverige bör regeringen skyndsamt anmäla skattebefrielsen för biogas till EU under det som kallas den allmänna gruppundantagsförordningen  (GBER). Det är ett regelverk som gör det möjligt att lämna statsstöd enligt undantagsregler som innebär att det inte krävs ett godkännande av EU-kommissionen.

− Vi hoppas att en lösning är inom räckhåll tack vare bred enighet om hur frågan ska lösas och även tack vare möjligheterna med den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER) som innebär att full skattebefrielse kommer att kunna anmälas under GBER i stället för att ansöka och vänta på ett godkännande från EU-kommissionen enligt klimat- energi- och miljöstödsriktlinjerna, säger Karl Oskar Apel.

Biogasbranschen arbetar även för att politiker och myndigheter ska säkerställa att inga återkrav av skatt ska krävas retroaktivt.

 

Fler nyheter från Företagarna