För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hjälp företagen klara elkrisen

Publicerad 30 sep 2022
Elprisens effekter kan mildras, men det blir en tuff vinter, säger Günther Mårder.
Efter fems programledare Anna Brolin och Företagarnas vd Günther Mårder. Se länk till inslaget i TV4 i artikeln.

Företagarnas vd Günther Mårder har gästat TV4:s Efter fem för att berätta om hur företagen drabbas av de extremt höga elpriserna.

Se inslaget på TV4 Play. 

Det är främst företag i södra och mellersta Sverige som på grund av elområdesindelningen drabbas hårt. Skillnaderna i elpris skapar en konstig konkurrenssituation som inte upplevs som rättvis.

− Man kan ha två identiska bagerier, ett i norra och ett i södra Sverige där det södra överhuvudtaget inte har kapacitet att generera vinst på de prisnivåer man klarar att ta ut mot kund, sade han i programmet.

Dramatiska elpriser

Företag kan behöva överväga att ta till dramatiska åtgärder som att lägga om produktionen till nattetid, vilket i så fall betyder helt andra arbetsförhållanden för de anställda.

− För många av de energiintensiva verksamheterna är det till och med svårt att försvara att bedriva sin verksamhet under de timmar på dygnet när elen är som absolut dyrast, sade Günther Mårder.

Elkrisen kan spridas till hushållen

Så vad kan man då göra? Günther Mårder betonade i Efter fem att Företagarna generellt sett är motståndare till stöd och bidragsstrukturer för företag, men han sade att det behövs i den här krisen för att lindra effekterna. Inte minst för att det annars riskerar att bli ännu värre problem att åtgärda om inget görs.

− Börjar företag säga upp medarbetare för att man inte har råd till följd av de höga elpriserna, ja då får du spridningsverkningar i hushåll, som sedan inte kan få sina löner för att man blir uppsagda, sade han.

Hushåll kan spara el

Företagarna har identifierat flera åtgärder som behöver sättas in för att mildra elkrisen. Utöver dem pekade Günther Mårder på att energibesparingar behövs. Minskar efterfrågan så dämpas priserna och här kan alla hushåll hjälpa till.

− Det är inte företagen som kan stå för lejonparten av det här. Energiintensiva företag har jobbar med energibesparingar i alla år. Men däremot kan du och jag som hushåll göra väldigt stora saker, för få privatpersoner har byggt upp sina liv utifrån att spara så mycket el som möjligt.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna