För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Vill att flera ska bli kära i byggbranschen

Publicerad 16 dec 2022
Sandra Mobaraki är grundare av Byggsandra Consulting som driver instagramkontot @Byggsandra om livet i byggbranschen och som har lyckats få fler kvinnor att söka yrkesutbildningar inom bygg.
Sandra Mobaraki vill förändra byggbranschen. Foto: Samuel Unéus.

Du kom in i byggbranschen som 19-åring och i fjol omsatte du din första miljon?

– Ja, jag började jobba på Byggmax och tyckte att det var en jättehäftig bransch. Jag var butikssäljare, projektledare och intraprenör. Jag startade bland annat en byggbuss med hantverkare under sommaren. 2018 startade jag mitt Instagramkonto @byggsandra som inspiratör och 2019 sa upp mig för att driva eget. I fjol omsatte jag min första miljon.

Du har instiftat ett pris?

– Jag brinner för att inspirera fler kvinnor att söka sig till byggbranschen. Ihop med branschorganisationen Byggföretagen skapade jag priset Årets Byggkvinna  fjol. Jag har även hjälpt yrkeshögskolan KYH att öka antalet ansökningar från kvinnor till byggutbildningar. Andelen kvinnliga sökande har gått från 34 procent till 50 procent på två år.

Vilka utmaningar ser du just nu för byggbranschen?

– De ökande kostnaderna för material gör att marginalerna krympt rejält. Vi ser också utveckling av ”grönare” betong och effekter av digitalisering. Hur kommunicerar vi smartare och hur utvecklar vi effektivare processer för byggen? Det är väldigt stora utmaningar och med det kommer möjligheter. Det finns ingen bättre tid att prata om innovation och utveckling i branschen än nu.

Du ser överlag en ny syn på bygg-Sverige växa fram?

– Byggbranschen är en framtids bransch! Vi lockar talanger från helt andra branscher nu, som kommer in med nya ögon och nya idéer. Jag är övertygad om att bygg inom de närmaste åren kommer att vara en av de främsta branscherna som lockar investerare.

Vad tycker du är spännande inom bygg just nu?

– Nya företaget Done gör att man kan e-handla hem hantverkartjänster, Combify gör det enklare att få en överblick av Bygg-Sverige och Dryft förändrar hantverksbranschen överlag. Digitalisering är gemensamt i alla de bolagen.

Vad ser du fram emot 2023?

– Att ta ett ännu större ansvar för att visa vår bransch på nya sätt, via samarbeten med företag och organisationer. Och att fortsätta att vara en röst och en brygga – jag vill få fler att bli kära i byggbranschen.

Fler nyheter från Företagarna