För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Partiledardebatten glömde företagen

Publicerad 11 okt 2021
Det är bara genom att förbättra företagsklimatet som de politiska partierna kan leverera på de andra områdena de prioriterar inför valet nästa år.
Foto: Shutterstock.com

Söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda var i många stycken en klassisk uppvisning i skiljelinjer och positioneringar. Debatten var stram i formatet för att passa in i tv-mediets logik och de ämnen som debatterades var bestämda i förväg: jobben, skolan, klimatet och kriminaliteten.

− Jobbfrågan handlade som vanligt mest om olika syn på incitament för att arbeta. Vi hade önskat att det fanns utrymme att även debattera förutsättningarna för de företag som skapar arbetstillfällena, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Obesvarade frågor 

Socialdemokratiska statsministern Stefan Löfven duellerade mot den moderata oppositionsledaren Ulf Kristersson om jobben innan övriga släpptes in och så gick stafettpinnen vidare till nästa par och nästa fråga. Det hettade till i meningsutbytet mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Miljöpartiets språkrör Per Bolund kring vilken färg och vilket epitet som bäst beskriver den förras politiska ideologi. Samtidigt manifesterade Sverigedemokraterna nyvunnen samhörighet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna till följd av att partierna samma dag hade en gemensam programförklaring på Dagens Nyheters debattsida om att bekämpa brott.

En del av nerven i debatten gick förlorad eftersom Stefan Löfven inom kort kommer att avgå. Allt talar för att han kommer efterträdas av Magdalena Andersson. Den nya partiledarens vägval för Socialdemokraterna kunde söndagens debatt inte ge svar på.

− Politik pendlar mellan konflikt och samarbete. I en demokrati är det naturligt att alla inte drar åt samma håll och en debatt ska visa väljarna vilka skiljelinjer som finns. Däremot måste partierna kunna samlas kring att lösa samhällsproblem. I det avseendet har alla partier en hemläxa att göra, säger Fredrik Östbom.

Jobbskaparna sitter på svar

Satsningar på innovation och företagande är en stor och viktig pusselbit för att den offentligt finansierade välfärden ska kunna förbättras och att fler människor ska få ett jobb att gå till. De små företagen är de i särklass vanligaste företagen i Sverige. Det är också de som utgör den sektor som bidrar med mest skatteinkomster i Sveriges kommuner.

− Så länge företagen larmar om att de har svårt att finna rätt arbetskraft och att många överväger att lägga av på grund av kriminalitet måste politikerna lyssna och presentera lösningar, säger Fredrik Östbom. 

Företagarna är partipolitiskt oberoende. Genom täta kontakter med alla politiker som är öppna för att ta till sig av fakta, idéer och förslag pågår ett långsiktigt och oförtrutet arbete med att förklara hur företagsklimatet kan förbättras och varför det ligger i allas intresse att det ska bli det. Under oktober-dec har alla riksdagspartier kongresser och stämmor där beslut kring valplattformar fattas.

− Under september fram till november närvarar jag och mina kollegor på flera partiarrangemang där partierna formerar sig inför valet nästa år. Det är en viktig del av Företagarnas opinionsbildningsarbete att hela tiden förklara och så frön kring förslag som gör det enklare att driva företag och därmed bidra till välfärden, säger Fredrik Östbom.

Fler nyheter från Företagarna