För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Endast en tredjedel av nya företag startas av kvinnor

Publicerad 2 nov 2021
Sverige ligger under EU-snittet för andelen kvinnliga entreprenörer. Det är en för låg siffra tycker Lina Skandevall, Företagarnas expert på kvinnors företagande.
Lina Skandevall. Foto: Oskar Omne

Knappt en tredjedel av alla nya företag startas av kvinnor och Sverige ligger under EU-snittet för andelen kvinnliga entreprenörer rapporterar Dagens Nyheter.

Siffror från Tillväxtanalys visar att nästan 74 000 nya företag startades förra året i Sverige. 24 000 av dessa startades av kvinnor, vilket motsvarar 32 procent. Av de omkring 500 000 personer som driver företag i Sverige var drygt 26 procent kvinnor år 2020, vilket är lägre än snittet inom EU som ligger på knappt 33 procent.

– Över hela världen ses Sverige som ett land där jämställdhet och entreprenörskap står i fokus. Ändå är det färre kvinnor som startar företag här än i andra jämförbara länder, konstaterar Lina Skandevall, Företagarnas expert på kvinnors företagande.

Tydliga könsskillnader vid nyföretagande

Dagens Nyheter har tittat närmare på de branscher som flest kvinnor respektive män startar företag inom och det visar på tydliga skillnader mellan könen. Kvinnor dominerar nyföretagandet inom vård och omsorg, utbildning samt personliga servicetjänster. Män dominerar nyföretagandet inom bil- och transportsektorn, it samt finans och försäkringar.

– Branschfördelningen är extremt traditionell, säger Lina Skandevall.

Färre kvinnor startar aktiebolag

Företagarnas rapport Kvinnors företagande – internationalisering och tillväxt visar att ett hinder i dag är att det finns olika definitioner av vad som utgör ett framgångsrikt företag. För män handlar det oftast om tillväxt, omsättning och antal anställda. För kvinnor visar undersökningen att det snarare handlar om att hitta en bra balans i livet och den viktigaste drivkraften för en fjärdedel av de tillfrågade är frihet, självständighet och att vara sin egen chef.

– Endast 18 procent av alla aktiebolag som omsätter mer än 500 000 drivs av kvinnor. Det är alldeles för liten del, säger Lina Skandevall.

Synen på vilka typer av bolag som är värda att investera i måste förändras.

– Kvinnor är generellt mer försiktiga med att ta in externt kapital. Men lär du dig inte prata med investerare tidigt i företagsresan blir det svårare att träffa riskkapitalister och ta in de stora pengarna senare. Kvinnor är riskmedvetna, men det borde inte vara någon nackdel för investerare eftersom det också innebär att du förvaltar pengarna väl, säger Lina Skandevall i DN.

Taggar
Riks Nyhet Övrigt
Fler nyheter från Företagarna