För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svårare för företagare använda a-kassa

Publicerad 6 jul 2021
Tre procent av alla som fick arbetslöshetsersättning i fjol var företagare, visar siffror som Dagens Industri tagit fram.
Trygghetssystemen är dåligt anpassade till företagares vardag. Foto: Shutterstock.com

Dagens Industri har låtit Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen ta fram statistik över hur många företagare som fick arbetslöshetsersättning under år 2020. Av de totalt 234 000 personer som fick a-kassa i fjol var ungefär 10 000 företagare. Med andra ord knappt tre procent.

Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg kommenterar uppgifterna i Dagens Industri:

 ”I praktiken fungerar a-kassa ganska illa för dem som driver eget. Som företagare försöker man rädda sitt bolag in i det sista – vissa tar inte ut någon lön alls när det går dåligt.”

Företagare liksom anställda omfattas av socialförsäkringssystemet, men som Företagarna länge påpekat missgynnas företagare konsekvent av regelverkets utformning. Företagare som behöver nyttja a-kassan får ofta inte någon, eller mycket låg, ersättning eftersom de inte tar ut lön under tiden företaget går dåligt. Det visar sig i att anslutningsgraden är betydligt lägre än för anställda.

I stället för dagens system har Företagarna föreslagit en premiebaserad försäkring där företagare betalar in en premie med valfri ersättningsnivå. Men det finns även förbättringar som behöver göras inom befintliga system.

Erik Ageberg är knuten som expert till utredningen Tydligt, enkelt och förutsägbart – Företagares trygghetssystem. I artikeln i Dagens Industri svarar han på frågan vad som är mest akut att förändra i det sammanhanget när det gäller a-kassan.

”Beräkningen av SGI för enskilda näringsidkare och större flexibilitet under föräldraledighet. Även om man är 100 procent föräldraledig bör man få lägga en del tid på administration, om det är icke-fakturerbar tid.”, säger han.

Fler nyheter från Företagarna