För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så får vi fart på arbetsmarknaden

Publicerad 6 jul 2021
Vad behöver göras för att företagen ska börja anställa efter pandemin? Den frågan diskuterades under ett digitalt Almedalsseminarium på onsdagen.
Moderator Josefin Nygren Uppling, Företagarnas vd Günther Mårder och Ewa Andersen, vd i Sparbankernas Riksförbund.

Den här veckan på året brukar Visbys vackra torg, gränder och gårdar vara fullt av människor som rör sig mellan ett myller av seminarier och aktiviteter. Almedalsveckan i den traditionella tappningen har än en gång fallit offer för pandemin, men det betyder inte att samtalen tystnat. I dess digitala form pågår årets Almedalsvecka för fullt.

Optimism bland småföretagen

På tisdagen höll Företagarna tillsammans med Swedbank och Sparbankernas riksförbund ett seminarium på temat Hur får vi fart på sysselsättningen i kölvattnet av coronapandemin? Det vilade i sin tur på årets Småföretagsbarometer som både fångade in ett exceptionellt tapp i konjunkturen för småföretagen i spåren av pandemin och en mycket stark optimism om framtiden.

− Jag är inte rädd för en överhettning, men jag tror att det finns en tendens att många mindre företag överskattar den här återhämtningen lite grann. Det kan bli en bumpy road vi har framför oss, sade Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.  

Arbetsmarknaden ett problem

Det största hindret för samhällsekonomin enligt Daniel Wiberg är arbetsmarknaden. Arbetslösheten har stigit under pandemin och strukturella problem har förvärrats.

Swedbanks seniorekonom Jörgen Kennemar instämde i att arbetsmarknaden bjuder på stora utmaningar till följd av både effekterna av pandemin och den omställning i näringslivet som pågår, driven av hållbarhet och digitalisering.

− Man behöver en annan typ av kompetens i dag än vad man hade före pandemin. Det gör att utbildningskraven skärps, säger han.

Gör upp med gör-det-själv

På frågan från moderatorn Josefin Nygren Uppling om vad som är de viktigaste åtgärderna som behöver vidtas för att få igång sysselsättningen efter pandemin lyfte Företagarnas vd Günther Mårder att det måste bli billigare och enklare att anställa, samt att företagare måste kunna koncentrera sig på kärnverksamheten som skapar värde och lägga ut det andra kan göra på dem som kan göra det minst lika bra.  

− Vi måste minska kärleken till gör-det-själv-kulturen. I Sverige har vi en tendens som företagare att sätta en timkostnad på oss själva till noll när vi utför praktiska sysslor och administration, säger han.

Utbildning och finansiering   

Både Günther Mårder och Ewa Andersen, vd i Sparbankernas Riksförbund, lyfte vikten av utbildning och då inte bara akademisk sådan. Det finns många yrkesutbildningar som har god arbetsmarknad.

Mikael Björknert, chef för svensk bankverksamhet på Swedbank lyfte in finansieringsperspektivet och pekade på att många av de företag som nu är på väg tillbaka och samtidig är mitt inne i en omställning kommer att behöva finansiering för att kunna växa.

Se hela seminariet här. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna