För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

En motvindshistoria

Publicerad 4 feb 2021
Sveriges företagare har rätt att kräva att vår regering i jakten på fuskare agerar med precision, inte populistiska slagord, skriver Helena Fond.
Helena Fond, Företagarnas expert på regelförenkling.

Ibland känns arbetet med att minska företagares regelbörda som en sådan där promenad när det inte spelar någon roll åt vilket håll man går, man får alltid vinden mot sig. Det går trögt och det känns nästan som om man bara står och stampar på samma ställe. Man försöker säga något men motvinden är så stark att det nästan inte går att få fram ett ljud. Man kanske går runt ett hörn och hamnar i lä för en stund och tänker, åh så skönt nu kör vi, men sen bakom nästa hörn så är den där igen, motvinden.

Hur ser regeringen på förtagare?

Ett tillfälle i närtid där motvinden ökade till stormstyrka var när Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark presenterade uppdraget till åtta myndigheter att samverka kring att jaga fuskande företag. Att fuskare ska stoppas är självklart och en viktig uppgift men det blev tydligt att förmågan att se hela bilden saknades och att ministern med flera borde fundera över hur de överlag pratar om företagare och företag. Som fuskare eller som samhällsbärare och välfärdsskapare.

Återigen, för tydlighetens skull, fuskare ska stoppas. MEN, om regeringen nu lägger stora summor pengar på att få myndigheter att samverka för att hitta fuskare borde minst lika mycket medel läggas på att underlätta för företagare att göra rätt. Vittnesmålen om otillgängliga och krångliga system med långa väntetider finns överallt. De konkreta fallen med fusk är försvinnande få i jämförelse.

Goda idéer i skymundan

Inom området förenkling finns många lovvärda insatser och idéer på hur detta skulle kunna göras. Men de lyfts aldrig på presskonferenser, ges inte uppdrag och framförallt tilldelas de inte medel för att se till att de blir verklighet. 

Varför får till exempel inte Verksamt.se tillräckligt med medel för att kunna utvecklas till en ännu bättre plattform som kan underlätta en företagares vardag?

Varför startas inte utvecklingen av det digitala ekosystem som företagare skulle vara så väl betjänta av? 

Sätt inte käppar i hjulen

Att stoppa fuskare får inte sätta käppar i hjulen eller ge en ökad regelbörda för den stora majoriteten skötsamma. Sveriges företagare har rätt att kräva att vår regering agerar med precision, inte populistiska slagord. Det här är speciellt viktigt i dagsläget då många företagare befinner sig mitt uppe i sin största kris någonsin. Det som borde göras för att underlätta är att ge myndigheter i uppdrag att hjälpa företagare att göra rätt, att minska deras oro för vilka konsekvenser det kan ge om de missar någon regel som träffar deras företag eller hemska tanke, missar en rapportering. 

Hur du pratar om företagare spelar roll! Dina ord kan göra dem till fuskare eller välfärdsskapare lika mycket som deras egna handlingar. 

Sverige har inte råd att mista ett enda jobb eller företag till i den här krisen för att myndigheter sätter käppar i hjulen för dem för att de inte förstår hur regelverken ska tolkas, eller för att de inte får den stöttning och service de kan förvänta sig. Att ge dem detta borde vara ett minst lika viktigt uppdrag som att jaga fuskare.

Fler nyheter från Företagarna