headphones newspaper video-player

Sakta i backarna med inkvarteringsstatistiken

Småföretagare inom logi borde inte behöva kasta sig över datorn för att mata in statistik om gästerna till SCB efter varje månadsskifte.
Publicerad 8 apr 2021
Vandrarhemmet i Visby som drivs av Nina Lagh. Foto: Visby vandrarhem.

Nära Visbys hamn driver Nina Lagh sedan i fjol ett vandrarhem med åtta rum och 17 bäddar. Att inleda en logiverksamhet mitt under pandemin har haft sina utmaningar, men hon berättar att hon gått in med öppna ögon och tänker långsiktigt.

Utöver att driva vandrarhem är Nina konsult med ekonomichefsuppdrag. Med sin erfarenhet och kunnande i administration har hon reagerat på den obligatoriska inrapporteringen av inkvarteringsstatistik för vandrarhemmet.

− Jag har inte något problem med att skicka in uppgifter till myndigheter, men jag tycker inte att de ska göra det onödigt svårt för oss småföretagare, säger hon. 

Mycket data, lite tid

Inkvarteringsstatistiken ingår i Sveriges officiella statistik. På uppdrag av Tillväxtverket samlar Statistiska Centralbyrån varje månad in uppgifter från hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser och från aktörer som på kommersiell grund förmedlar privata stugor och lägenheter. Syftet är att följa turismens utveckling i Sverige.

− Man har bara fem dagar på sig att rapportera in de här ganska omfattande uppgifterna från den föregående månaden. Det är för kort tid, säger Nina Lagh. 

Det som ska rapporteras in varje månad är anläggningens maxkapacitet och disponibla kapacitet under mätmånaden, antalet gästnätter, vilka länder gästerna kommer ifrån, vad deras syfte med övernattningen är och vilken logiinläkt verksamheten haft. Allt är väldigt detaljerat. Till exempel är inte gästens hemland detsamma som gästens medborgarskap och när syfte med övernattningen ska anges är det skillnad på till exempel konferens- och affärsövernattningar. Logiintäkten ska även beräknas efter en viss modell.

− Vi har självincheckning på vandrarhemmet och ibland ser jag ju inte ens gästerna. Hur ska jag då kunna gå i god för alla de här uppgifterna. Risken är att det bli hittepå i statistiken, säger Nina Lagh.

Administrativ börda för de små

Företagarnas expert på regelförenkling, Helena Fond, instämmer i kritiken. 

− Stora hotell har datasystem för att hantera inkvarteringsstatistiken, men den är en stor administrativ börda för de minsta företagen, säger hon. 

Inkvarteringsstatistiken är en fråga som Företagarna lyft i dialogen med Tillväxtverket och Statistiska Centralbyrån. Det är viktigt att myndigheterna förstår hur de uppgifter som företagen åläggs upplevs av de små företagen.  

− I stället för att få fem dagar på sig borde inkvarteringsstatistiken till exempel kunna lämnas in den 12:e nästföljande månad, precis som med momsen, säger Helena Fond. 

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor