Nyligen skrev optik- och ögonhälsokedjan Synsam Group och Ockelbo kommun under en gemensam avsiktsförklaring som ska leda till 150 nya jobb i kommunen inom en snar framtid. Om alla planer går i lås kommer Synsam därmed att bli den i särklass största privata arbetsgivaren på orten, som har knappt 6 000 invånare.
Avsiktsförklaringen omfattar en fabrik för tillverkning av glasögon, ett centrallager och ett utbildningscenter för ögonhälsa. Fabriken väntas stå klar under hösten 2021 och blir Nordens största och modernaste produktionsenhet för glasögontillverkning.
− Det är fantastiskt med en satsning av den här storleken i en liten kommun som Ockelbo. Jag hoppas att den ska leda till ringar på vattnet för alla företagare här både under själva uppbyggnaden och på sikt i form av exempelvis bättre kommunikationer, säger Susanne Engström, ordförande för Företagarna i Ockelbo.
Kommuner måste följa konkurrensregelverk
För Synsam Group handlar etableringen i Ockelbo om att produktion flyttas till Sverige från Kina, vilket beskrivs som ett led i företagets hållbarhetsstrategi. Genom att minska transporterna från tillverkning till kund minskar också företagets klimatpåverkan.
Synsam Groups val stod mellan Ockelbo, Eskilstuna och Östersund. Det var det geografiska läget som enligt företagets ledning fällde avgörandet. Kritiker har dock pekat på att andra faktorer kan ha spelat in. Ockelbo är berett att ta kostnader och vara företaget behjälpligt på ett sätt som skulle kunna stå i strid med både Kommunallagen och EU:s regelverk om statsstöd.
Det frågan handlar om är om det är tillåtet att som Ockelbo kommun gör, förvärva en fastighet och på den uppföra en industrilokal som Synsam kan använda, dessutom med en trappstegsmodell för hyran som gör det billigare att driva verksamhet i lokalen under de första åren.
Magnus Johansson är Företagarnas expert på konkurrensfrågor. Han ger kritikerna rätt i att det kan finnas problem i upplägget som Ockelbo kommun beslutat om.
− Det kan under vissa omständigheter vara okej för en kommun att bygga en industrilokal och hyra ut den till näringslivet, exempelvis ett kontorshotell. Att däremot bygga en industrilokal som är skräddarsydd för ett speciellt företags verksamhet och dessutom erbjuda det företaget hyreslättnader är problematiskt. Kommunallagen hindrar att stöd ges till enskilda företag i vissa fall och ett stöd som är riktat till ett enskilt företag kan stå i strid med EU-rätten, säger Magnus Johansson.
Kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo, Magnus Jonsson (S), säger till Dagens Samhälle att kommunen har full koll på lagen.
− Jag är trygg och stolt över processen och övertygad om att vi gör något för Ockelbobornas bästa, säger han.
Det finns en Ockelboanda
Eva Cooper, Företagarnas regionchef i bland annat Gävleborg och Dalarna, väljer att se Synsams etablering i ett större perspektiv. Efter att Microsoft meddelat att det bygger datacenter i Gävle och Sandviken och Google serverhall i Horndal i Avesta bidrar Synsam med mer klassisk tillverkning, men även utbildning.
− Ockelbo är redan inne i en positiv spiral och en så här stor etablering ger ännu mer framtidstro och kanske även inflyttning. I dag har Ockelbo ingen gymnasieskola, så Synsams satsning på ett utbildningscenter ger en viktig signal om att det finns möjligheter även på mindre orter, säger hon.
Enligt Eva Cooper är kontakterna mellan kommunen och det lokala näringslivet någonting som värnas i Ockelbo.
− Jag tycker att man kan tala om en speciell Ockelboanda, säger Eva Cooper.