headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Modeskatt, nej tack

Förslaget om att införa en skatt på kläder och skor för att få bort skadliga kemikalier sågas av remissinstans efter remissinstans.
Publicerad 30 nov 2020
Bilden är tagen 2019, före rekommendationer om att hålla avstånd på grund av coronapandemin infördes. Foto: Shutterstock.com.

Företagarna är inte ensamma om att kritisera utredningen Skatt på modet, som föreslår att skatt ska betalas för alla kläder och skor med 40 kronor per kilo av den skattepliktiga varans nettovikt, med syfte att komma åt farliga kemikalier. Kritiken kommer från så skilda håll som Skatteverket och Röda Korset, Myrorna, Tullverket och Kemikalieinspektionen.

I en gemensam debattartikel i Aftonbladet skriver Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom tillsammans med representanter för Svenskt Näringsliv, Svensk Handel, Teko, Textilimportörerna, Swedish Fashion Council, Trade Partners Sweden & Stockholm Fashion District samt Sveriges textilhandlare att skatten inte bör införas.

Enligt förslaget ska det vara möjligt att dra av 95 procent av skatten om varorna inte innehåller de kemikalier som ska beskattas. Utredningen bedömer att hela 84 procent av alla kläder och skor som omfattas av skatten helt saknar de kemikalier som skatten syftar till att fasa ut.

Läs Företagarnas remissyttrande över modeskatten. 

Fyra fel med modeskatten

Företagarna och de andra undertecknarna av debattartikeln ser flera problem med den föreslagna skatten:

  • Bristande miljönytta: En överväldigande majoritet av företagen har sedan länge fasat ut kemikalierna.
  • Bristande precision: Det saknas mätmetoder för att kunna fastställa om eller på vilken nivå skatteuttag ska göras på vissa av de angivna kemikalierna.
  • Administrativ börda: Företagen måste själva redovisa att varorna inte innehåller kemikalierna för att kunna göra avdrag på skatten.
  • Slår mot arbetstillfällen: Enligt utredningen bedöms skatten leda till att 100 företag och omkring 700 arbetstillfällen slås ut.

I stället för modeskatt förespråkar Företagarna och de andra undertecknarna av debattartikeln ett förbud av de oönskade kemikalierna på EU-nivå.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Bakläxa, Arbetsmiljöverket

Det förslag på att strukturera om Arbetsmiljöverkets föreskrifter som myndigheten tagit fram misslyckas med att utgå från behoven hos de som ska tillämpa regelverket.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen