För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Leklandet nekas omställningsstöd

Publicerad 17 nov 2020
Ett bagatellartat fel gör att Stellas lekland inte får ta del av omställningsstödet, trots att företaget är berett att rätta till det. Om inte vi får ta del av omställningsstödet, vilka företag är det då till för? undrar ägaren.

Stellas lekland i Skövde och Uddevalla verkar vara som gjort för att få ta del av omställningsstödet. När coronakrisen slog till blev det allt färre barn bland studsmattor och rutschkanor.

− I våras tappade vi drygt 90 procent av vår omsättning. Under sommaren såg det lite ljusare ut. Då var vi uppe i ungefär hälften av normal omsättning. Under hösten har det fortsatt att gå åt rätt håll men nu känns som att rullgardinen dragits ner igen med tanke på den ökade smittspridningen i samhället, säger delägaren Peter Brodow.

Avslag på ansökan om omställningsstöd

Under sommaren ansökte Stellas lekland om omställningsstöd. Företagets förlorade omsättning på grund av pandemin ligger långt över gränsen för att kvalificera för krisstödet, så förhoppningarna om att få ekonomisk lindring var högt ställda. Det visade sig vara för optimistiskt. Stellas lekland fick avslag på sin ansökan.

Peter B.png

Orsaken till att företaget inte får del av omställningsstödet är att Peter Brodow och företagets andra delägare gjorde ett mindre uttag från deras inlånade medel i bolaget under juni månad. Detta räknas som att företaget har gjort utdelning till ägarna – en otillåten värdeöverföring – och då kan man inte få omställningsstöd enligt regelverket.

− Det känns orättvist. Vi har skött företaget klanderfritt sedan starten från grunden för tio år sedan; betalat skatt och betalat av lånen. Nu när vi behöver hjälp får vi nej. Vi förstår nu att skatteverket tycker att det var fel att vi tog ut de skattade pengarna som vi lånat in i företaget, men det är ju i sammanhanget en liten summa och vi har sagt att vi kan sätta in dem igen om det krävs, men det gör ingen skillnad enligt Skatteverket, suckar Peter Brodow.

"Vi straffas orimligt hårt"

Under början av hösten såg Stellas lekland framtiden an med stigande tillförsikt. Peter Brodow och hans kollega började titta på att nyanställa. Sedan vändes utvecklingen till det sämre igen. Smittspridningen ökar och från och med den 29 oktober uppmanas alla som vistas i Västra Götalands län att avstå från att vistas i inomhusmiljöer.

− Som företagare gäller det att anpassa sig. Vi har behövt ta nya lån och gör allt vi kan för att det ska gå bra, men att vi ska bli diskvalificerade från ett stöd på grund av en miss är tufft. Det är väl än sak att storbolag inte ska kunna dela ut vinst och ta emot statligt stöd, men vi är ett litet företag och vi gjorde ett litet misstag. Det känns som att vi straffas orimligt hårt för det, säger Peter Brodow.

Patrick Krassén är skattepolitisk expert på Företagarna och har tittat närmare på domar i fall där företag som nekats omställningsstöd överklagat beslutet. Han menar att det är mycket svårt att få rätt.

− Regelverket för omställningsstödet tillämpas väldigt strikt när det gäller utdelningsförbudet. Ett företag som hade fattat beslut om utdelning den 4 mars, men drog tillbaka beslutet på en extra bolagsstämma en månad senare, nekades omställningsstöd. De överklagade till förvaltningsrätten, men överklagandet avslogs. Även beslut om utdelningar som sedan aldrig genomförs, eller till och med dras tillbaka, utestänger alltså från omställningsstöd. säger Patrick Krassén.

Vem är stödet till för?

Stellas lekland har överklagat avslaget till förvaltningsrätten och hoppas att få rätt ändå.

− Om inte vi får ta del av omställningsstödet, vilka företag är det då till för? Det måste finnas rim och reson i reglerna, säger Peter Brodow.

 

Fler nyheter från Företagarna