För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fortsatt uppförsbacke för mässföretagare

Publicerad 26 aug 2020
Lättnaderna i 50-gränsen gör ingen skillnad för mässor, menar Thom Andersson, grundare av Mässupport, som efterfrågar kapitalstöd till branschen.
Thom Andersson, grundare på Mässupport. Foto: Mässupport

Mässupport har sin bas i östgötska Fornåsa, med lager i Linköping och i Motala och arbetar med event, mässor och tältuthyrning. En bransch som drabbats av något liknande näringsförbud i och med coronarestriktionerna.

Häromveckan kom besked att regeringen inför lättnader i 50-personersregeln, något som dock inte innebär någon större ljusning för mässbranschen.

– Det hjälper en del företag, framför allt idrotten och de som har stora arenor, men för vår egna del så hjälper det oss väldigt lite bedömer vi. Det är positivt att det äntligen händer något då vi inte hört något på flera månader från regeringen, men det går för långsamt tycker jag. Förslaget som går ut på remiss nu skulle ha kommit i maj eller senast juni så det var klart nu, säger Thom Andersson, grundare på Mässupport.

Efterfrågar kapitalstöd

Han menar att vad branschen istället behöver är kapitalstöd för sina utgifter.

– Jag önskar att regeringen bryr sig mer om de som i praktiken fått ett näringsförbud över en natt på grund av lagar och förordningar. Det vill säga, bryr sig om oss som kommer i kläm och är hårdast drabbade, säger Thom Andersson.

Bland de åtgärder han vill se finns ett förlängt omställningsstöd.

– Vi tycker att omställningsstödet i sig träffar väldigt rätt, det vill säga de som drabbas hårdast får stöd. Dock så är det absurt att ta mars månad som i praktiken var full rulle på i halva månaden så siffrorna blir ju väldigt missvisande. Stödet måste även finnas ända till regeringen släpper gränserna fritt och inte bara för mars och april. Är det så att man får igång verksamheten igen så faller man ju ur rätten till omställningsstöd och då blir det ingen kostnad för regeringen, det är så att säga självreglerande, menar Thom Andersson.

– Tanken är inte att sko sig, utan att ha råd till kostnaderna man har. Vi har inte valt själva att bli inlåsta så här, utan regeringen måste ta ansvar för oss i andra ändan när de stryper möjligheten till att bedriva vår verksamhet. Att kunna behålla nyckelkompetens till krisen vänder även för mässbranschen är en viktig fråga.

Korttidspermittering räcker inte hela vägen

I dagsläget står stödet för korttidspermittering (korttidsarbete) för omkring halva kostnaden för Thom Anderssons personal, vilket förstås är tacksamt och bättre än inget påpekar han, men det räcker inte hela vägen. Om några månader är det stödet slut, troligen långt före det blir tillåtet att ha större evenemang och mässor igen. Dessutom är det en lång startsträcka för att arrangera en mässa eller större tillställning.

En åtgärd han efterfrågar är att det åter ska gå att korttidspermittera på 80 procent. Möjligheten fanns för månaderna maj-juli. Eller att regeringen kommer med någon annat riktat stöd så att de hårdast drabbade företagen kan behålla nyckelkompetens krisen igenom. 

– Annars måste vi säga upp personer som egentligen behöver finnas kvar för att det ska funka när det vänder. Det kostar massor med tid och pengar att lära upp helt nya anställda om man tappar de som redan är inkörda och kan verksamheten.

Företagen behöver hjälp

Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén håller med om att det finns goda skäl att förlänga flera av stödinsatserna.

– Så länge restriktioner genom lagar och myndighetsbeslut begränsar stora företagargruppers verksamhet, måste dessa ha hjälp att överleva. Allt annat vore att genom statliga beslut kväva viktiga delar av det svenska näringslivet, säger Patrick Krassén.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna