Brott mot företag slår mot företagsklimatet

Nästan var tredje företagare, eller 32 procent, har utsatts för brott under de senaste fem åren. Det visar Företagarnas nya panelundersökning bland företagare. Den andelen tar hänsyn till både när företagare själva och deras anställda utsätts för brott inom ramen för arbetsuppgifterna. Det är dessutom många som svarar att de utsatts för brott mer än en gång under perioden.
Har ditt företag* blivit utsatt för någon form av brott under de senaste fem åren?
Population: samtliga, n = 983
* Detta inkluderar även anställda som utsatts för brott inom ramen för utförande av arbetsuppgifter.
− Undersökningen bekräftar den bild vi har. Många företagare vittnar om en ökad utsatthet och om att otryggheten ökat, säger Pontus Lindström som är ansvarig för Företagarnas arbete med lokalt- och regionalt företagsklimat samt brott- och trygghetsfrågor.
Avstår från polisanmälan
De mest utsatta branscherna är byggindustrin, följt av handel, transport, magasineringsföretag samt hotell och restaurang. Vanligaste brotten är bluffakturor följt av inbrott, skadegörelse och stöld.
Av dem som svarat att de utsatts för brott en eller flera gånger avstår så många som 61 procent från att göra en anmälan vid varje tillfälle.
Har du, i egenskap av företagare, anmält brottet till polisen?
Population: företag som har blivit utsatta för någon form av brott under de senaste fem åren, n = 348
− Tyvärr uppger företagare ofta att de inte ser det som lönt att polisanmäla brott eftersom anmälningarna läggs ner även när bevisläget är gott, säger Pontus Lindström.
Dyra säkerhetslösningar
När företagare inte anmäler brott blir statistiken lätt missvisande, vilket i sin tur påverkar polisens prioriteringar.
− Företag känner sig tvungna att satsa stora summor på övervakningskameror, väktare, larmsystem och andra säkerhetslösningar. Samtidigt uppgår kostnaderna för brottsligheten som drabbar företag till miljarder årligen, säger Pontus Lindström.
Företagarna arbetar för att Sverige ska ha ett företagsklimat i världsklass. Därför är det viktigt att bekämpa brottsligheten som drabbar företagen, hämmar tillväxten och innebär färre nya jobb i de mindre företagen.
Om undersökningen
Undersökningen pågick i augusti och resultatet togs fram 4 september genom ett utskick till 3 315 företagare. Svarsfrekvensen är 30 procent. Urvalet korrigeras så att det liknar den nationella företagarstrukturen, med hjälp av en modell baserad på SCB:s statistik på antal företagare i Sverige. Konkret görs detta genom att korrigerande vikter räknas fram för olika företagsstorlek (antal anställda), kön, ålder och bransch.