För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Peter Stormare kritiserar fäbodstängning

Publicerad 26 dec 2019
Fäboden Myhrbodarna ligger Hollywoodstjärnan varmt om hjärtat. Nu riktar han kritik mot stelbenta regler.

I oktober uppmärksammade vi att bygg- och miljönämnden i Krokoms kommun ålagt den unika fäboden Myhrbodarna att tillfälligt stänga ner med hänvisning till livsmedelslagstiftning. Det är årets mest lästa artikel i vår serie Värsta regelbördan.

I ett nötskal handlar konflikten om att kommunen anser att Anita Myhr som sedan länge driver fäboden inte har anmält att det är en livsmedelsanläggning. Enligt Anita Myhr och hennes ombud Per Nilsson verkar kommunen sakna information om både äldre lagstiftning och de egna dokumenten i tidigare kontakter med fäboden. De vill reda ut frågan i dialog, men kommunen har polisanmält verksamheten för att inte följa lagen. För en längre redogörelse, läs vår regelbödeartikel från oktober: Krokom tvingar unik fäbod att stänga.  

Peter Stormare till fäbodens försvar

Strax före jul skrev Östersunds-Posten att Hollywoodstjärnan Peter Stormare nu gett sin in i frågan. Under en filminspelning för drygt tio år sedan kom han i kontakt med Myhrbodarna och har sedan dess besökt den flera gånger. På Myhrbodarnas webbplats finns en hälsning från Peter Stormare som beskriver hur han känner för platsen. Han skriver bland annat:

”Upplevelsen går rakt in i hjärta och ryggmärg. Anitas kunskap och lärdom är unik. Vi känner oss välsignade att få vara henne nära under några veckor.”

Det är mot den bakgrunden inte förvånande att Peter Stormare är kritisk till kommunens agerande i intervjun med Östersunds-Posten

− Hade jag suttit som kommunalråd i Krokom så hade jag besökt Myhrbodarna och satt mig ner för att prata med Anita. Frågat vad är problemet? Hur kan vi lösa det här? Du driver något som är unikt. Men det vill man ju inte. Utan man ska hålla sig till reglerna och polisanmäla, det är helt galet, säger han till Östersunds-Posten.

Längre citat och ett resonemang om hur Peter Stormare ser på ladsbygdsfrågor går att läsa i artiklen i Östersunds-Posten

Fler nyheter från Företagarna