För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skatteexperter grillades av småföretagare

Publicerad 7 dec 2018
Fler är 40 lokalföreningar anordnade lokala träffar runtom i hela landet när Företagarna arrangerade en livesändning som samlade en expertpanel som svarade på frågor om deklaration, sparande och skatter inför årsbokslutet.

Företagarnas vd Günther Mårder hade sällskap av Anders Andersson, grundare av Driva Eget, Cecilia Gunne, advokat och skatteexpert samt Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Testa att yrka på avdrag

”Har ni tips på bra avdrag för mig som småföretagare?” undrade en engagerad medlem som skickat in sin fråga via Företagarnas Facebook-konto.

– Mobiltelefonen är självklar, hävdade Anders Andersson. Du kan dra av hela kostanden.

– Om du gör ett ränteavdrag bara för att sänka skatten ska du vara försiktig. Det viktiga är att du gör det av affärsmässiga skäl för att stärka verksamheten, menade Johan Schauman.

– Tänk efter vilka utgifter du har haft under året i din verksamhet. Du kan alltid testa att yrka på ett avdrag öppet. Det värsta som kan hända är att du får avslag, menade Anders Andersson.

Deklarera digitalt

”När kan jag deklarera digitalt för mitt aktiebolag?”, undrade en annan medlem.

– Vi vet att det är enormt efterlängtat. 2019 inför vi möjligheten för delägare i fåmansbolag och de som har enskild firma att deklarera digitalt, nu jobbar vi på att lösa detta även för aktiebolag, förklarade Johan Schauman.

En fråga som delvis splittrade experterna var huruvida det är rimligt att göra avdrag för en semesterresa om du under resan genomfört en affärsmässig aktivitet såsom ett kundmöte.

– Använder du din privata dator i ditt företag kan du sälja in det in ditt bolag. När du gör en resa och det sker en affärshändelse kan du göra avdrag för kostnader kopplade till detta tillfälle men inte för hela resan, menade Cecilia Gunne.

– Det vanligaste felet småföretagare gör är att redovisa privata kostnader inom företaget. Det räcker inte med att du någon gång använt något du köpt privat i din affärsverksamhet, fastslog Johan Schauman.

Många fel om bilförmån

Bilfrågor var också ett återkommande tema under sändningen. Mer än hälften av alla som redovisar bilförmån gör något fel, samtidigt missar många som har rätt till avdrag att redovisa bil i företaget, visar statistik från Skatteverket.

Är det mest fördelaktigt att köpa tjänstebil före eller efter årsskiftet?

– Om du ändå tänkt genomföra en investering så kan ett inköp före årsskiftet spara några tusenlappar, menade Cecilia Gunne.

”Jag har en enskild firma men funderar på att starta aktiebolag? Vilka är fördelarna och nackdelarna?”, var en av många frågor om bolagsformer.

– Den största fördelen är att aktiebolaget är en egen judisk person. På så att du kan skilja på företagets och din privata ekonomi. Ofta är det klokt att börja med en enskild firma för att sedan skala upp och starta aktiebolag när du blivit mer seriös i ditt företagande och har mer intäkter. Nackdelen är att de sociala avgifterna är lite högre i ett aktiebolag än i en enskild firma, förklarade Anders Andersson.

Är det sämre med AB om du har stora tillgångar?

– Har du skog eller fastigheter har du räntefördelning om du driver aktiebolag. Detta gör att många lantbrukare undviker aktiebolag. Nackdelen är att enskild firma inte kan köpa aktiefonder eftersom det räknas som ett uttag i firman medan aktiebolaget kan förvalta pengarna på ett bättre sätt, fortsatte Anders Andersson.

Sänkta arbetsgivaravgifter

Panelen fick även ta ställning till olika politiska reformförslag. Där var de bland annat eniga om ett ökat tak för avdrag för julgåvor till anställda samt sänkta arbetsgivaravgifter för nyanlända.

– Att höja taket vore rimligt, men blir det närmare 1 000 kr är det inte sannolikt att gåvan går till anställda, förklarade Johan Schauman.

Skattereformen Bonus Malus var mindre uppskattad.

– Jag skulle hellre se en renodlad koldioxidskatt än detta, menade Cecilia Gunne.

Anders Andersson fick även möjlighet att redovisa för den förändring som skett under de senaste åren när det gäller dialogen mellan företagare och skatteverket.

– Det har förändrats enormt. Skatteverket gjorde ingenting förut, det var enormt krångligt. Idag är det tvärtom och Skatteverket är ett föredöme för god service.

Vad ska man göra som ny företagare för att inte hamna snett?

– Det vanligaste felet är att du saknar en budget eller genomtänkt affärsplan och då får du ingen korrekt debitering. Det är viktigt att sätta sig in reglerna från början även om du vill fokusera på din verksamhet. Jag skulle rekommendera att du tar hjälp, går på skatteverkets träffar eller frågar en mer erfaren kollega, förklarade Johan Schauman.

ROT och RUT-avdrag

Hur ser skatteverket på ROT och RUT-avdrag?

– ROT och RUT har påverkat normen för svartarbete enormt och ökat andelen laglig arbetskraft men det är också en kostsam reform att genomföra, menade Johan Schauman.

När en konflikt med Skatteverket leder till en rättslig process, vad har företagaren då för chans?

– När det väl förs processer har skatteadvokater inte förtroende för att domstolarna är helt opartiska och gör rätt bedömning. Förvaltningsrätten har ibland ärenden som inte fått en helt rättvis behandling, menade Cecilia Gunne.

En medlem i Jönköping undrade om tidpunkt för försäljning av bolaget är av betydelse för skattesatsen?

– Sälj efter årsskiftet så skjuter du upp skatten och sälj inte bolaget samma år som du gör fastighetsaffärer privat, tipsade Cecilia Gunne.

Till sist fick experterna möjlighet att ge sina favorittips till tittarna:

Johan Schauman: Skaffa digital brevlåda, använda Skatteverkets digitala tjänster och Swischa din skattebetalning direkt som enskild näringsidkare.

Cecilia Gunne: Tänkt på att ta ut tillräcklig med lön i bolaget för att kunna ta ut maximal utdelning.

Anders Andersson: Om du över 66 år ska du ta ut upp till 100 000 kr i lön – då kan du få upp till 20 000 kr i Jobbskatteavdrag.

Har du fler funderingar om skattefrågor och deklaration? Tveka då inte att kontakta Företagarnas jurister. Som medlem i Företagarna har du tillgång till fri juridisk rådgivning via telefon eller e-post.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna